Svijet
0

ICTY: Još uvijek neizvjestan početak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču

FENA
Haag
Haag
Početak suđenja u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije postao izvjesniji ni nakon trosatne statusne konferencije održane u petak u Haškom sudu (ICTY), na kojoj je razmotreno u kojoj je fazi predraspravni postupak.

Jedina konkretna odluka jest da se generali Ivan Čermak i Mladen Markač, koji se inače brane sa slobode, u subotu vraćaju u Zagreb, javila je Hina.

Predraspravni sudac Bakone Justice Moloto je najavio da će sudsko vijeće uskoro donijeti odluku o zahtjevu obrane generala Ante Gotovine da do početka suđenja bude na slobodi.

Trojica generala, optuženih za zločine nad srpskim stanovništvom prije, tokom i nakon operacije Oluja, susrela su se u sudnici prvi put nakon aprila. Na posljednjoj statusnoj konferenciji, Markač i Čermak sudjelovali su putem video-linka iz Zagreba.

Sudac Moloto je na početku statusne konferencije upitao optužene za njihovo zdravstveno stanje. Gotovina i Čermak su izjavili da su dobro, dok je Markač naveo da mu je zdravlje narušeno, ali da se nada da će se stanje poboljšati nakon što je počeo uzimati nove lijekove.