Svijet
0

ICTY: Izmijenjeni uslovi privremenog puštanja Šainovića na slobodu

FENA
Pretresno vijeće Haškog suda (ICTY) u ponedjeljak je izdalo nalog kojim je izmijenilo odluku od petka prošle sedmice da se Nikoli Šainoviću odobri privremeno puštanje na slobodu na osnovu hitnih ličnih razloga.

Šainoviću je bilo odobreno privremeno puštanje na slobodu kako bi mogao da posjeti svoju bolesnu majku od 5. do 7. aprila. Međutim, majka optuženog je umrla prije nego što je on napustio Pritvorsku jedinicu. On je zatim od Vijeća tražio da mu odobri privremeno puštanje na slobodu od 8. do 13. aprila kako bi mogao da prisustvuje majčinoj sahrani koja će se obaviti u petak.

Pretresno vijeće je odlučilo kako je primjereno da se izmijeni ranija odluka da bi se Šainoviću dozvolilo prisustvo sahrani koja će se obaviti u Boru.

Šainovićevo privremeno puštanje na slobodu podliježe izvjesnom broju strogih uslova, između ostalog i 24-satnom nadzoru optuženog od strane vlasti Srbije, kao što se detaljno navodi u odluci Pretresnog vijeća.

Šainović je bivši potpredsjednik Vlade SR Jugoslavije. Sudi mu se zajedno s pet saoptuženih, Milanom Milutinovićem, Nebojšom Pavkovićem, Dragoljubom Ojdanićem, Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem, za navodnu kampanju terora i nasilja usmjerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba koji su živeli na Kosovu tokom 1999. godine. Svi se terete za deportaciju, prisilno premještanje, ubistvo i progone hiljada kosovskih Albanaca i drugih nesrba.

Suđenje je počelo 10. jula 2006. godine. Tužilaštvo je okončalo glavno izvođenje dokaza 1. maja 2007, nakon čega je Pretresno vijeće odbacilo sve podneske odbrane za donošenje oslobađajuće presude za svakog od optuženih.

Odbrana je počela izvođenje dokaza 6. augusta 2007. godine. Do danas je okončano pet od šest izvođenja dokaza odbrane, dok je izvođenje dokaza odbrane Lukića još u toku, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.