Svijet
0

ICTY: Izjava tužiteljice del Ponte o saradnji Srbije sa tužilaštvom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) izdala je u srijedu saopćenje o saradnji Srbije sa haškim tužilaštvom koje prenosimo u cijelosti.

"Saradnja Srbije sa Tužilaštvom, kao i moja ocjena te saradnje, izazivaju veliko interesovanje kod onih koji prate rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. U skladu s dogovorom sa predstavnicima Evropske unije tokom ovog mjeseca ću im dostaviti detaljnu ocjenu napora Srbije na ovom planu.

Tokom mojih nedavnih posjeta Beogradu svi državni predstavnici sa kojima sam se sastala, kako na političkom, tako i na operativnom nivou, uvjeravali su me u opredijeljenost Beograda za punu saradnju s ICTY-em. Pozdravila sam tu deklarativnu predanost ispunjenju ove obaveze.

Međutim, iako su tokom protekla četiri mjeseca postignuti neki rezultati, napredak je prilično spor. Još uvijek čekamo na dokumente, od kojih smo neke tražili prošle godine. Također još uvek čekamo na dobijanje zatraženog punog pristupa arhivama državnih organa. Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić su i dalje u bijegu. Sve više brinem da ovakav spori napredak neće dovesti do pozitivnog ishoda.

Zato bih željela da iskoristim ovu priliku da još jednom zatražim od vlasti u Beogradu da preduzmu efikasnije mjere u cilju pune saradnje sa Tužilaštvom.

Prije svega, željela bih naglasiti da četvorica preostalih bjegunaca, a posebno Ratko Mladić, moraju biti locirani i uhapšeni. Drugo, svi zahtjevi za pomoć koji još nisu riješeni moraju se ispuniti i svi zatraženi dokumenti moraju odmah biti isporučeni. Konačno, zahtijevam pun i bezuvjetan pristup državnim arhivama koji smo tražili.

Svako daljnje kašnjenje u ispunjavanju ovih obaveza ugrožava uspješan završetak rada ICTY-a i stoji na putu ispunjenja njegova mandata. To također neizbežno dovodi u pitanje volju i sposobnost Srbije da ispuni svoju obavezu pune saradnje s ICTY-em.

Zaista se nadam da će vlasti u Beogradu uložiti sve napore da ispune svoju deklarativnu predanost i ispune sve obaveze koje imaju prema Tužilaštvu kako bi ostvarile punu saradnju s Međunarodnim sudom."