Svijet
0

ICTY: Haradinaju odobreno privremeno puštanje na slobodu

FENA
Pretresno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je odobrilo privremeno puštanje na slobodu Ramusha Haradinaja kako bi se vratio na Kosovo iz humanitarnih razloga, saopćeno je iz ICTY-a.

Haradinaj će privremeno biti pušten na slobodu u trajanju od četiri dana, od trećeg do sedmog oktobra kako bi prisustvovao sahrani i obredu nakon sahrane člana uže porodice.

Haradinaju, koji se predao ICTY-u 9. marta 2005. godine nakon što je saznao za postojanje optužnice protiv njega, prethodno je bilo odobreno privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja, od juna 2005. do februara 2007. godine.

Haradinaj, istaknuta vojna ličnost Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom sukoba sa srpskim snagama 1998. i 1999. godine, nakon sukoba je postao vođa manjinske političke partije i nakratko obavljao funkciju premijera Kosova.

Optužen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj, kako se tvrdi, bio da Oslobodilačka vojska Kosova uspostavi potpunu kontrolu nad svojom operativnom zonom Dukađin, putem protupravnog uklanjanja i zlostavljanja srpskih civila, kosovskih Albanaca, kosovskih Roma i drugih civila koji su ili se za njih pretpostavljalo da sarađuju sa srpskim snagama ili nisu podržavali OVK, saopćeno je u iz ICTY-a.