Svijet
0

ICTY: Blagojević nije kriv za saučesništvo u genocidu

FENA
Vidoje Blagojević; Foto: AP
Vidoje Blagojević; Foto: AP
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je u srijedu saučesništva u genocidu bivšeg oficira bosanskih Srba Vidoja Blagojevića i u žalbenom postupku mu smanjio kaznu s 18 na 15 godina zatvora zbog njegove uloge u masakru u Srebrenici 1995. godine.

Od osnivanja ICTY-a 1993. jedino je bivšem generalu bosanskih Srba Radislavu Krstiću zadržana konačna presuda za genocid za masakr u Srebrenici. On trenutno izdržava kaznu od 35 godina zatvora u Velikoj Britaniji.

Žalbeno vijeće je "ukinulo presudu za saučesništvo u genocidu i smanjilo kaznu Blagojeviću na 15 godina zatvora", izjavio je u srijedu predsjedavajući Žalbenog vijeća ICTY-a sudac Fausto Pocar, javlja AFP.

Ubistva koja je počinio Vidoje Blagojević ne "dozvoljavaju nam da zaključimo kako je imao genocidnu namjeru", objasnio je on čitajući obrazloženja presude.

Na prvostepenoj instanci Blagojević je osuđen na 18 godina zatvora zbog pomaganja i podsticanja na genocid, najteži zločin prema međunarodnom pravu, protiv blizu 8.000 Bošnjaka u enklavi Srebrenice u julu 1995.

Žalbeno vijeće ICTY-a je potvrdilo presudu suoptuženiku Draganu Jokiću kojom je osuđen na devet godina zatvora.

Dragan Jokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS-a, osuđen je na devet godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona muškaraca bosanskih Muslimana u Orahovcu, na vojnom poljoprivrednom dobru Pilica / Branjevo i u Kozluku.

Proglašen je krivim jer je omogućio da se inžinjerijska sredstva i osoblje koriste za kopanje masovnih grobnica za pogubljene žrtve.