{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICRC upozorava na sve češće napade na medicinare

S
10.8.2011. u 08:31
0
0
ICRC upozorava na sve češće napade na medicinare
0
ICRC upozorava na sve češće napade na medicinare
Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) je upozorio na alarmantan porast napada na medicinsko osoblje u zonama sukoba.
ICRC u svom izvještaju navodi da je od sredine 2008. do kraja 2010. godine napadnuto više od 600 medicinskih sestara, doktora, ambulanti i bolnica širom svijeta koje pripadaju ovoj organizaciji. Napadi su se uglavnom dogodili u 16 zemalja, uključujući Libiju, Afganistan, Somaliju i Kolumbiju.

U izvještaju se navodi i to da su se neki napadi dogodili slučajno, ali da je većina bila usmjerena na zdravstvene radnike.

Pravo ranjenika na mdicinsku pomoć i pravo medicinskog osoblja da se slobodno kreće su sadržani u prvoj Ženevskoj konvenciji. No, gotovo 150 godina od kako je Konvencija usvojena, ona se redovno krši, kaže direktor ICRC-a Yves Daccord.

"Prije nekolkiko godina, kada bi se dešavalo da hitna pomoć bude granatirana ili kada bolnice preuzmu naoržane osobe ili doktori budu uhapšeni, digla bi se vika. Ali sada niko, ni vlade, ljudi, naoružane skupine, nikoga to ne brine više", rekao je Daccord za BBC.

Uskraćivanje zdravstvene njege koju pruža Crveni križ nanosi štetu milionima ljudi širom svijeta. Najčešći oblici napada na ovu organizaciju su bombardovanje bolnica, prijetnje doktorima, otmice ili čak ubistva doktora ili medicinskih sestara, kao i njihovo zastrašivanje da ne provedu program cijepljenja i slično.

Objavljivanjem ovog izvještaja ICRC je ujedno započeo i četverogodišnju kampanju u kojoj žele podsjetiti zaraćene strane na njihovu obavezu da omoguće medicinskom osoblju da nesmetano rade svoj posao i pružaju pomoć ranjenima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: