Svijet
0

ICMP: Regionalna konferencija okupila članove porodica nestalih i predstavnike vlada u regionu

FENA
Sedamnaest hiljada osoba koje se još uvijek vode kao nestale tokom sukoba 90-ih godina u jugoistočnoj Evropi glavna je tema trodnevne konferencije koju organizira Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u Novom Vinodolskom, Republika Hrvatska, od 25. do 27. oktobra.

Riječ je o desetoj konferenciji koju ICMP-e organizira u saradnji sa udruženjima porodica nestalih osoba iz regije. Na skup su pozvani predstavnici vlada iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i UNMIK-a da pruže informacije bitne za diskusiju o temi nestalih osoba, saopćeno je iz ICMP-a.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović otvorili su konferenciju zajedno sa generalnom direktoricom ICMP-a Kathryne Bomberger.

Potpredsjednica Kosor je u uvodnom izlaganju naglasila da "svaka obitelj ima pravo saznati istinu o konačnoj sudbini svojih nestalih članova", te dodala da su hrvatske vlasti do sada ekshumirale 4.322 osobe iz 143 masovne grobnice i više od 1.400 pojedinačnih grobova.

Od početka procesa, 3.383 osobe su identificirane, a 2.021 osoba još uvijek se smatraju nestalim.

Halilović je naglasio kako je Zakon o nestalim osobama BiH stvorio preduvjet za uspostavu održivog sistema traženja i identificiranja nestalih osoba u BiH, bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost.

"Zakon o nestalim osobama bio je instrument za uspostavu Instituta za nestale osobe", izjavio je Halilović, naglasivši da je još uvijek neriješeno pitanje uspostave Fonda za podršku porodicama nestalih osoba i kreiranja jedinstvene baze podataka nestalih osoba.

Bomberger je ocijenila kako konferencije ovog tipa predstavljaju značajnu priliku za grupe iz civilnog sektora da se susretnu sa predstavnicima vlasti i razmijene informacije na transparentnom i odgovornom nivou.

Dodala je kako su članovi porodica nestalih osoba bespomoćni i često se plaše da pitaju. Stoga je ovaj skup za njih prilika da se izjasne i zahtijevaju da im se saopće informacije.

Problem nestalih osoba i dalje je jedan od najvećih problema ljudskih prava sa kojim se suočava ova regija. Na kraju sukoba 40.000 osoba smatrane su nestalim, dok je danas taj broj sveden na 17.000.

Do danas, ICMP-e je prikupio 85.192 krvna uzorka od članova porodica nestalih koji traže 28.345 osoba. ICMP-e je analizom DNK-a pomogao u identificiranju 12.703 osobe.

Od 1998. godine ICMP je organizirao deset regionalnih konferencija na kojima su se članovi udruženja porodica nestalih osoba susretali sa predstavnicima državnih institucija, nadležnih lokalnih i međunarodnih organizacija te stručnjacima iz ove oblasti da razmatraju zajedničke probleme i razrade zajedničke preporuke za rješavanje problema osoba koje su nestale tokom oružanih sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća.