{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICJ: Završne riječi srbijanskih zastupnika o tužbi Hrvatske za genocid

F
29.5.2008. u 18:02
0
0
ICJ: Završne riječi srbijanskih zastupnika o tužbi Hrvatske za genocid
0
ICJ: Završne riječi srbijanskih zastupnika o tužbi Hrvatske za genocid
Predstavnici Srbije, koja osporava nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ) za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, u četvrtak su u završnim riječima u Haagu rekli kako vjeruju da hrvatski argumenti izneseni protekla dva dana ne mogu biti osnova za utvrđivanje nadležnosti ICJ-a te su sud ponovno pozvali da se proglasi nenadležnim.
"Vjerujemo da dokazi koje je podnio tužitelj ne mogu pobiti naše argumente da ovaj sud nije nadležan u ovom slučaju", rekao je zastupnik Srbije Tibor Varadi.

Hrvatska je protekla dva dana iznijela argumente da je SRJ u stvarnosti bila članica UN-a u vrijeme podnošenja hrvatske tužbe 1999., iz čega proizlazi da je imala pristup ICJ-u, kao i da je bila stranka Konvencije o genocidu.

Također, hrvatski zastupnici obrazložili su i da je režim Slobodana Miloševića funkcionirao sa svim obilježjima države i u vrijeme prije formalnog proglašenja SRJ u aprilu 1992., odnosno u vremenu kada su se dogodili najteži zločini u Hrvatskoj te da iz te činjenice proizlazi odgovornost države u razdoblju u kojem je nastajala.

Varadi je, odgovarajući na tvrdnje da je SRJ 90-ih bila članica UN-a, optužio Hrvatsku za nedosljedno ponašanje jer je Zagreb tih godina ustrajno i u svim međunarodnim forumima, osim pred ovim sudom, osporavao članstvo SRJ u UN-u.

Objašnjavajući pak nedosljednost Beograda u isto vrijeme, Varadi je kazao da je tadašnje ustrajavanje režima Slobodana Miloševića na državnom kontinuitetu SRJ u odnosu na SFRJ bilo plod zablude prethodne vlasti.

Sa smjenom vlasti u Srbiji 2000. godine nova vlast zatražila je te godine prijem u Ujedinjene narode.

Zastupnik Varadi poručio je i da je Hrvatska, umjesto da ponudi uvjerljivu argumentaciju, ponudila tvrdnje da bi međunarodnom humanitarnom pravu bila nanesena ogromna šteta kad bi ovaj sud utvrdio da se međunarodne konvencije poput ove o sprečavanju genocida ne primjenjuju u trenutku raspadanja države, posebno nasilnog, odnosno upravo u vrijeme kad su one najpotrebnije.

Varadi je, osvrćući se na hrvatsko pozivanje na bosanski slučaj pred ICJ-em, ponovno podsjetio da je u tom slučaju ICJ utvrdio genocid nakon što je to već učinio drugi haški sud - ICTY, dok u slučaju Hrvatske nijedno tijelo još nije utvrdilo da se radi o genocidu.

ICJ je 2007. na temelju tužbe BiH protiv Srbije za genocid utvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je odgovornost Beograda ograničio na propust u sprečavanju zločina i progona počinitelja.

Odgovarajući na hrvatsku argumentaciju da se u bosanskom i hrvatskom slučaju genocida radi o dvije strane iste medalje, potkrijepljenu primjerima zločina s jedne i druge strane granice koji su se svi dogodili u zoni djelovanja banjalučkog korpusa JNA, Varadi je podsjetio da je ICJ u bosanskom predmetu utvrdio da se ne radi o genocidu.

On je poručio da djelovanje JNA nije jedina spona rata u BiH i Hrvatskoj, naglasivši da su, prema Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije, i hrvatske vojne snage bile upletene u rat u BiH.

Suzastupnik Srbije Vladimir Đerić, podsjetivši da se ICJ 2004. proglasio nenadležnim za tužbu Srbije protiv zemalja članica NATO-a, uz obrazloženje da SRJ tada nije bila članica UN-a, poručio je da bi drugačija odluka suda dala Srbiji dva različita odgovora na isto pitanje.

Rasprava se nastavlja u petak, prenosi Hina, iznošenjem završnih riječi hrvatske strane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: