Svi prigovori Srbije odbačeni
0

ICJ će suditi Srbiji za genocid u Hrvatskoj

Sarajevo-x.com
Sutkinja Rosalyn Higgins
Sutkinja Rosalyn Higgins
Međunarodni sud pravde danas je u Den Haagu odbacio sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida koju je Hrvatska podnijela prije devet godina, javljaju agencije.

"Uvjeti za sudsku nadležnost postoje i odbija se prvi prigovor Srbije", rekla je predsjednica Suda Rosalyn Higgins na dvosatnom čitanju obrazloženja odluke u haškoj Palači mira u kojoj je tu odluku podržalo deset sudaca, a sedam je bilo protiv.

Srbija je uložila prigovore po tri osnova - da Sud nema nadležnost jer SRJ nije bila članica Konvencije o genocidu do 2001., da je tužba RH nedopuštena jer su se opisani zločini dogodili prije 27. aprila 1992. kada SRJ još nije postojala kao država i kao treće da su zahtjevi iz hrvatske tužbe neosnovani jer su izlazili iz okvira onoga što propisuje Konvencija o genocidu poput zahtjeva za infomacijama o nestalim osobama ili povratkom kulturnog blaga.

Sud je, kako je objasnila Higgins, utvrdio da su akti koje je donosio Beograd i njegovo ponašanje od 1992. imali značenje prihvaćanja obaveza koje su proizlazile iz međunarodnih ugovora čija je članica i potpisnica bila bivša zajednička država - SFRJ i odbacio prvi prigovor Beograda, a potom i ostale prigovore od kojih dio nije ni mogao biti predmetom preliminarnih prigovora Beograda.