{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICJ će saopštiti da li je kompetentan da sudi Srbiji

F
30.10.2008. u 08:47
0
0
ICJ će saopštiti da li je kompetentan da sudi Srbiji
0
ICJ će saopštiti da li je kompetentan da sudi Srbiji
Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio je u srijedu da će 18. novembra objaviti da li je kompetentan da se bavi optužbama za genocid koje je Zagreb pokrenuo protiv Beograda zbog njegove uloge u ratu u Hvatskoj.
"Javno zasjedanje će se održati u 10 sati u Palači mira u Haagu, na kojem će predsjednica suda Rosalyn Higgins dati da se pročita odluka suda", navodi se u saopštenju Suda.

Srbija, koja je već trebalo da odgovara pred ICJ-om prema optužbama za genocid koje je protiv nje podigla Bosna i Hercegovina, odbija da prizna kompetentnost ICJ-a za ovo pitanje.

Hrvatska smatra da je Srbija izvršila "etničko čišćenje" civila, "jednu vrstu genocida u vidu raseljavanja, ubijanja, mučenja i ilegalnog zatvaranja velikog broja Hrvata, kao i masovno uništavanje dobara".

Zagreb navodi da su suci ICJ-a ocijenili da mogu prihvatiti sličnu tužbu koju je Bosna i Hercegovina uložila 1993. godine.

"U svim svojim materijalnim aspektima, taj predmet je identičan", izjavio je jedan od predstavnika Hrvatske na sudskoj raspravi u maju posvećenoj ovom pitanju.

Zagreb se obratio ICJ-u u julu 1999. godine zaključivši da je Srbija tokom rata u Hrvatskoj, u kojem je ubijeno 20.000 ljudi, prekršila Konvenciju o sprečavanju genocida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: