18. novembra
0

ICJ će saopštiti da li je kompetentan da sudi Srbiji

FENA
Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio je u srijedu da će 18. novembra objaviti da li je kompetentan da se bavi optužbama za genocid koje je Zagreb pokrenuo protiv Beograda zbog njegove uloge u ratu u Hvatskoj.

"Javno zasjedanje će se održati u 10 sati u Palači mira u Haagu, na kojem će predsjednica suda Rosalyn Higgins dati da se pročita odluka suda", navodi se u saopštenju Suda.

Srbija, koja je već trebalo da odgovara pred ICJ-om prema optužbama za genocid koje je protiv nje podigla Bosna i Hercegovina, odbija da prizna kompetentnost ICJ-a za ovo pitanje.

Hrvatska smatra da je Srbija izvršila "etničko čišćenje" civila, "jednu vrstu genocida u vidu raseljavanja, ubijanja, mučenja i ilegalnog zatvaranja velikog broja Hrvata, kao i masovno uništavanje dobara".

Zagreb navodi da su suci ICJ-a ocijenili da mogu prihvatiti sličnu tužbu koju je Bosna i Hercegovina uložila 1993. godine.

"U svim svojim materijalnim aspektima, taj predmet je identičan", izjavio je jedan od predstavnika Hrvatske na sudskoj raspravi u maju posvećenoj ovom pitanju.

Zagreb se obratio ICJ-u u julu 1999. godine zaključivši da je Srbija tokom rata u Hrvatskoj, u kojem je ubijeno 20.000 ljudi, prekršila Konvenciju o sprečavanju genocida.