ICJ: Broj novinara u zatvorima u svijetu povećan za trećinu

F
FENA
8.12.2011. u 15:10
0
0
ICJ: Broj novinara u zatvorima u svijetu povećan za trećinu
0
ICJ: Broj novinara u zatvorima u svijetu povećan za trećinu Luz Marina Paz, novinarka iz Hondurasa nedavno je ubijena na zadatku (Foto: AFP)
U zatvorima širom svijeta nalazi se 179 novinara, za trećinu više nego prošle godine, navodi se u izvještaju Međunarodnog komiteta za zaštitu novinara (ICJ) objavljenom u četvrtak.
Kako se ističe u izvještaju, 1. decembra je broj zatočenih novinara, urednika i fotoreportera, bio za 34 posto veći nego prošle godine, a za 20 posto veći nego sredinom 1990-ih, i rekordan je u posljednjih 15 godina. Najviše ih je zatočeno u Iranu, Eritreji i Kini, prenosi Tanjug.

ICJ navodi da je razlog za povećanje broja zatvorenih novinara porast hapšenja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike.

Desetine novinara se nalaze u pritvoru a da protiv njih nije podignuta optužnica, mnogi su u tajnim zatvorima, navedeno je u izvještaju.

ICJ međutim uočava velike razlike u postupku prema novinarima u zavisnosti od regije.

Po prvi put otkad je ova organizacija počela da izdaje godišnje preglede hapšenja novinara, na američkom kontinentu nije uhapšen ni jedan novinar vezano za izvještavanje. Hapšenja su u padu i u Evropi i centralnoj Aziji, gdje se u zatvoru nalazi samo osam novinara, što je najmanji broj za posljednjih šest godina.

Nasuprot tome došlo je do brojnih hapšenja širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike, gdje se u zatvoru nalazi 77 novinara ili 45 posto od ukupnog broja pritvorenih.

U vrhu liste uhapšenih novinara je Iran, a slijede Eritreja, Kina, Mjanmar, Vijetnam, Sirija i Turska, navodi ICJ.

Joel Simon, izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara kaže da "nezavisni novinari, koji najčešće nemaju podršku institucija potrebnu da bi pružili otpor legalnim pritiscima ili da bi se odbranili na sudu" snose najveći teret ovog nezabilježenog povećanja zatočenih novinara.

"Sloboda izvještavanja predstavlja našu slobodu saznanja", navodi Simon u saopćenju.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: