Svijet
0

ICC izdao nalog za hapšenje sudanskog predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC) Luis Moreno-Ocampo u ponedjeljak je zatražio izdavanje naloga za hapšenje sudanskog predsjednika Omara Hasana Ahmada al-Bashira, objavio je ICC.

U saopćenju ICC-a stoji kako je Moreno-Ocampo sudu podnio dokaze prema kojima je Al-Bashir odgovoran za zločin genocida, za zločine protiv čovječnosti te za ratne zločine počinjene u Darfuru.

"Tužitelj je zaključio da postoje utemeljeni razlozi za uvjerenje da Omar al-Bashir snosi odgovornost za genocid, zločine protiv čovječnosti te ratne zločine, a optužnica ga tereti po deset tačaka", stoji u saopćenju.

"Al-Bashir je osmislio i primijenio plan uništenja etničkih skupina Fur, Masalit i Zaghawa. Njegovi su motivi bili politički, sve je predstavio kao gušenje pobune, što mu je bio alibi, a njegova krajnja namjera bila je genocid", objasnio je tužitelj, dodavši kako je Al-Bashir "opstruirao međunarodnu pomoć" te je odgovoran za ubistva i mučenja civilnog stanovništva u regiji Darfur.

U saopćenju glavnog tužitelja stoji kako postoje dokazi prema kojima je Al-Bashir "s jasnom namjerom mobilizirao čitav državni aparat kako bi 2.450.000 ljudi smjestio u logore u kojima su uvjeti življenja bili takvi da su mogli dovesti samo do njihova potpunog fizičkog uništenja".

Službeni Kartum u ponedjeljak je međutim izvijestio kako ne priznaje bilo kakvu odredbu ICC-a.

"Optužnicu podignutu protiv bilo kojeg državljanina Sudana, uključujući i optužnicu protiv predsjednika države, smatramo istovjetnom - ne priznajemo ništa što stiže od ICC-a koji ne priznajemo", rekao je za Reuters glasnogovornik sudanskog ministarstva vanjskih poslova Ali al-Sadig.

Dodao je kako će Sudan u Darfuru nastaviti s provedbom mirovnog procesa te će štititi sve osoblje UN-a koje se nalazi u njihovoj zemlji.