Daily Telegraph
0

ICC i Sudan, Irak, Srbija i Zimbabve

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik Daily Telegraph se u petak osvrće na hašku optužnicu protiv sudanskog predsjednika Omara al-Bashira zbog genocida u Darfuru, navodeći kako je dobro što postoje institucije kao Međunarodni krivični sud (ICC) zbog kojih diktatori širom svijeta ne mogu mirno spavati.

Slučaj Omara al-Bashira bit će zanimljiv iz više aspekata, piše Daily Telegraph, prije svega je u pitanju veliki test, a s obzirom da Ujedinjene nacije nemaju jurisdikciju nad Sudanom, proći će puno vremena dok se Al-Bashir zaista i ne nađe pred sucima u Haagu.

Ali, navodi list, odluka da se počne s podizanjem optužnica protiv šefova država korak je u pravom smjeru; da je ICC postojao 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, možda ne bi bilo invazije na Kuvajt, masakra u Srebrenici ili ubistava Kurda u Iraku, a Saddam Hussein, čelnici zaraćenih balkanskih zemalja i gospodari rata iz Ruande našli bi se na vrijeme na optuženičkoj klupi.

Svrha suda nije da diskutira o zakonitosti ili političkim aspektima invazije na Irak ili bombardiranja Beograda, ocjenjuje Daily Telegraph; posao mu je da podiže optužnice protiv osoba koje su svojim svjesnim, namjernim radnjama dovele do stradanja i patnji velikog broja ljudi.

Možda bi u vezi s tim kao sljedeći na spisku optuženih trebalo da se nađe zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, koji je milione ljudi u toj nekada bogatoj i prosperitetnoj afričkoj državi doveo do prosjačkog štapa, a brojne pristalice opozicije izložio hapšenjima, mučenjima i nasilnoj smrti.