Izbori u Kanadi
8

Iako mu je opala popularnost, Trudeau je na dobrom putu da pobijedi

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liberalna stranka Justina Trudeaua na dobrom je putu da odnese pobjedu na parlamentarnim izborima, ali će premijer na odlasku voditi manjinsku vladu, pokazuju procjene kanadske nacionalne televizije CBC.

Uprkos nekim gubicima u istočnim dijelovima Kanade i mnogim skandalima koji su obilježili Trudeaovu četverogodišnju vladavinu očekuje se da će liberali ipak dobiti najviše mjesta u parlamentu, piše BBC.

No, iz ovih će izbora ostati oslabljen i morat će tražiti podršku manjih stranaka u Zastupničkom domu kako bi mogao ostati na vlasti. U trenutku raspuštanja sadašnjeg doma liberali su imali apsolutnu većinu glasova, 177 od 338.

Ono što su predviđanja jeste da bi Trudeau mogao koalirati s Novom demokratskom strankom (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, jednim od otkrića ovih izbora, ili s Kvebečkim blokom.

Još uvijek nisu prebrojani svi glasovi. Oko 4,7 miliona birača izašlo je na izbore, što je veliki porast u odnosu na 2015. godinu.

Trudeau je došao na vlast 2015. godine obećavajući "stvarne promjene". Međutim, nakon četiri godine na vlasti, Trudeau se suočio s kritikom da nije ispunio data obećanja.

Ipak, prema neovisnoj procjeni dvaju kanadskih akademika, Trudeau je u cijelosti ili djelomično održao 92 posto ovih obećanja.

Popularnost mu je pala i nakon objave fotografije na kojoj se maskirao u crnca, što mu je tokom izborne kampanje narušilo ugled.