Odluka EBU
49

Iako je Ukrajina prošlogodišnji pobjednik: Zelenskom zabranjeno obraćanje na Euroviziji

B. H.
Foto: Ured ukrajinskog predsjednika
Foto: Ured ukrajinskog predsjednika
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski neće smjeti govoriti na ovogodišnjem izdanju Eurovizije jer Evropska radiodifuzna unija (EBU) smatra da bi to bilo previše politizirano.

Zelenski je zatražio video pojavljivanje tokom finala takmičenja u Liverpoolu 13. maja. Iako je Ukrajina prošle godine pobijedila na Euroviziji, što znači da bi trebala biti domaćin koncerta, takmičenje se održava u Velikoj Britaniji.

EBU, savez 112 javnih medijskih organizacija koje organiziraju natjecanje zajedno s emiterom iz zemlje domaćina, ove godine BBC-jem, odbio je, tvrdeći da je zahtjev Zelenskog "protivan pravilima događaja" i da "nažalost" ne može biti odobreno.

"Takmičenje za pjesmu Eurovizije međunarodna je zabavna emisija i upravlja se strogim pravilima i načelima koji su uspostavljeni od njegovog osnutka. Kao dio njih, jedan od kamena temeljaca takmičenja je nepolitička priroda događaja", EBU stoji u saopćenju.

"Ovo načelo zabranjuje mogućnost davanja političkih ili sličnih izjava u sklopu takmičenja", dodaje se u saopćenju EBU-a.