Svijet
0

IAEA spremna poslati inspektore u Sjevernu Koreju

FENA
Direktor Međunarodne agencije za atomsku enrgiju (IAEA) Mohamed ElBaradei izjavio je u četvrtak kako je njegova organizacija spremna poslati inspektore u Sjevernu Koreju ako sljedeći krug višestranih pregovora dovede do sporazuma.

Prije četiri godine Sjeverna Koreja je protjerala inspektore IAEA-e nakon što su je Sjedinjene Američke države optužile da razvija atomsku bombu.

Za vrijeme posjete Japanu, gdje je u srijedu navečer trebalo da se susretne sa šefom japanske diplomatije Tarom Asom, direktor IAEA-e je osudio sjevernokorejsku nuklearnu probu od 9. oktobra i naglasio važnost dijaloga koji bi unaprijedio pregovore.

IAEA bi pomogla da se "međunarodna zajednica uvjeri kako sve nuklerane aktivnosti Narodne Republike Sjeverne Koreje služe isključivo miroljubivim svrhama", dodao je on.

Sjeverna Koreja je 31. oktobra pristala da se vrati za pregovarački sto o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ali još nije utvrđen datum za nove pregovore.

"Sjevernokorejska nuklearna proba je korak nazad za režim neširenja nukleranog oružja, pa i ako ta proba izaziva zabrinutost i žaljenje, ona, nažalost, nije bila iznenađenje", naglasio je ElBaradei.

Zemlje koje raspolažu nuklearnim oružjem trebalo bi da ga se oslobode i okrenu se atomskom razoružavanju", pozvao je on žaleći što još 27.000 nuklearnih glava postoji u svijetu, trideset godina nakon postizanja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

"I dalje će biti zemalja u iskušenju da razvijaju nuklearno oružje, bilo zato što se ne osjećaju sigurnim ili zato što misle da će im atomsko oružje donijeti moć i prestiž", sa žaljenjem je zaključio ElBaradei.