Svijet
0

IAEA pronašla u Iranu nove tragove obogaćenog urana

Klix.ba
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je pronašla tragove visoko obogaćenog urana na jednoj nuklearnoj lokaciji za koju je Teheran u prošlosti tvrdio da u njoj nije bilo takve vrste eksperimenata, saopćili su u petak diplomati u Beču.

Čestice visoko obogaćenog urana pronađene su u uzorcima koje su inspektori IAEA-e uzeli u istraživačkom centru Lavizan, blizu Teherana, koji su iranske vlasti uništile 2004. godine, precizirali su isti izvori.

"Oni su pronašli čestice visoko obogaćenog urana (UHE), ali nije jasno da li on potiče iz centrifuga koje su bile kontaminirane ili je to nešto novo", izjavio je jedan diplomat blizak UN-ovoj agenciji za nuklearnu sigurnost.

Dvojica drugih diplomata su izjavila da UHE u mikroskopskim količinama potiče iz pumpi za smanjivanje pritiska i da je ovo otkriće učinilo Irance vrlo nervoznim.

"To nisu čista posla", izjavio je jedan diplomat koji je želio da ostane anoniman.

Ranije su inspektori IAEA-e znali pronaći čestice UHE-a, kao i tragove slabije obogaćenog urana (UFE) na raznim nuklearnim lokacijama u Iranu. UHE se koristi za izradu nuklearnog oružja, dok se UFE koristi u civilnoj primjeni atoma.