Svijet
0

IAEA optužila komisiju američkog Kongresa za lažne informacije

FENA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) oštro je protestirala zbog lažnih informacija o iranskom nuklearnom programu koje je objavila komisija američkog Kongresa, u jednom dopisu koji je AFP uspio dobiti.

Izvještaj od 23. augusta stalne izvještajne komisije Zastupničkog doma, koji prikazuje Iran kao stratešku prijetnju, "sadrži netačne, lažne i neprovjerene informacije", navodi se u tom pismu.

Ovaj izvještaj, kako smatra IAEA, navodi da Iran obogaćuje uran u vojne svrhe, dok inspekcija za nuklearne ovlasti UN-a navodi da Teheran obogaćuje uran 3,6 posto, mnogo ispod 90 posto koliko zahtijeva proizvodnja za atomsko oružje.

U pismu, koje je potpisao direktor za vanjske odnose IAEA-e Vilmos Cserventy, također se oštro protestira "protiv nekorektne i lažne tvrdnje, prema kojoj je direktor IAEA-e odlučio da smijeni Belgijanca Chrisa Charliera, iskusnog inspektora agencije jer je obavijestio Iran o svom "razočarenju vezano za njegov nuklearni program".

Zvaničnici IAEA-e su izjavili AFP-u da je taj ekspert smijenjen van Irana na izričit zahtjev Teherana, a da se agencija morala složiti s takvom odlukom.

Glasnogovornica IAEA-e Melissa Fleming je saopćila da je agencija napisala to pismo Predstavničkom domu kako bi "u cjelosti postavila stvari na mjesto vezano za činjenice, jer je bio doveden u pitanje integritet IAEA-e", naglasila je ona

Prema jednom zapadnom diplomatu, te lažnje informacije "daju utisak već viđenog u Iraku". IAEA se distancirala od američkih tvrdnji, prema kojima je režim Saddama Husseina raspolagao oružjem za masovno uništenje, zbog nedostatka dokaza.