|

IAEA optužila komisiju američkog Kongresa za lažne informacije

IAEA optužila komisiju američkog Kongresa za lažne informacije
0
F
FENA
14.9.2006. u 14:52
0
komentara
0

dijeljenja
IAEA optužila komisiju američkog Kongresa za lažne informacije
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) oštro je protestirala zbog lažnih informacija o iranskom nuklearnom programu koje je objavila komisija američkog Kongresa, u jednom dopisu koji je AFP uspio dobiti.
Izvještaj od 23. augusta stalne izvještajne komisije Zastupničkog doma, koji prikazuje Iran kao stratešku prijetnju, "sadrži netačne, lažne i neprovjerene informacije", navodi se u tom pismu.

Ovaj izvještaj, kako smatra IAEA, navodi da Iran obogaćuje uran u vojne svrhe, dok inspekcija za nuklearne ovlasti UN-a navodi da Teheran obogaćuje uran 3,6 posto, mnogo ispod 90 posto koliko zahtijeva proizvodnja za atomsko oružje.

U pismu, koje je potpisao direktor za vanjske odnose IAEA-e Vilmos Cserventy, također se oštro protestira "protiv nekorektne i lažne tvrdnje, prema kojoj je direktor IAEA-e odlučio da smijeni Belgijanca Chrisa Charliera, iskusnog inspektora agencije jer je obavijestio Iran o svom "razočarenju vezano za njegov nuklearni program".

Zvaničnici IAEA-e su izjavili AFP-u da je taj ekspert smijenjen van Irana na izričit zahtjev Teherana, a da se agencija morala složiti s takvom odlukom.

Glasnogovornica IAEA-e Melissa Fleming je saopćila da je agencija napisala to pismo Predstavničkom domu kako bi "u cjelosti postavila stvari na mjesto vezano za činjenice, jer je bio doveden u pitanje integritet IAEA-e", naglasila je ona

Prema jednom zapadnom diplomatu, te lažnje informacije "daju utisak već viđenog u Iraku". IAEA se distancirala od američkih tvrdnji, prema kojima je režim Saddama Husseina raspolagao oružjem za masovno uništenje, zbog nedostatka dokaza.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.