{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IAEA ne može potvrditi miroljubivi karakter iranskog nuklearnog programa

F
22.11.2007. u 13:42
0
0
IAEA ne može potvrditi miroljubivi karakter iranskog nuklearnog programa
0
IAEA ne može potvrditi miroljubivi karakter iranskog nuklearnog programa
Foto: Reuters
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u četvrtak da ne raspolaže s dovoljno informacija koje bi dozvolile da bude potvrđen potpuno miroljubivi karakter iranskoga nuklearnog programa.
IAEA "nije u mogućnosti potvrditi da nema neprijavljenih nuklearnih materijala i aktivnosti" u Iranu, izjavio je generalni direktor UN-ove agencije Mohamed el-Baradei u četvrtak prilikom otvaranja godišnje sjednice Odbora guvernera IAEA-e u Beču, javio je AFP.

"To je posebno bitno u slučaju Irana zbog njegove povijesti u domenu neobjavljenih aktivnosti i zbog potrebe da se ponovno vrati povjerenje u miroljubivu prirodu iranskoga nuklearnog programa", dodao je on.

Međutim, IAEA "ne raspolaže konkretnim informacijama o eventualnom neprijavljenom nuklearnom materijalu ili aktivnostima proizvodnje nuklearnog oružja u Iranu", precizirao je generalni direktor.

Teheran je uvijek tvrdio da je njegov nuklearni program miroljubiv i da je usmjeren na proizvodnju električne energije, dok Washington i druge zapadne zemlje sumnjaju da se režim želi domoći atomske bombe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: