{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IAEA: Nastavljeni razgovori o Iranu

F
23.11.2007. u 12:24
0
0
IAEA: Nastavljeni razgovori o Iranu
0
IAEA: Nastavljeni razgovori o Iranu
Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku enegiju (IAEA) nastavio je u petak ujutro razgovore o iranskome nuklearnom pitanju, drugog dana skupa u Beču koji se redovno održava krajem godine.
Dan ranije generalni direktor IAEA-e Mohamed el-Baradei je priznao kako nije u mogućnosti da potvrdi miroljubvi karakter nuklearnog programa lslamske Republike, javio je AFP.

Usprkos napretku u saradnji s UN-ovom agencijom, Teheran još nije prekinuo aktivnosti obogaćivanja urana koje mogu, na visokom stupnju obogaćivanja, dovesti do proizvodnje materijala za atomsko oružje.

Tokom razgovora između 35 guvernera IAEA-e, izvršnog organa agencije, pojavila su se razmimoilaženja oko najboljeg načina da se od Iranaca ishodi zamrzavanje njihovih spornih aktivnosti.

Washington i njegove zapadne saveznice insistiraju da se uvede treća serija sankcija Iranu putem nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Drugi, kao nesvrstane zemlje, nisu raspoloženi za sankcije.

Iranski ambasador pri IAEA-i Ali-Asghar Soltanieh, čija zemlja nije zastupljena u Odboru guvernera, obratit će se ovom organu na kraju razgovora, saopćila je agencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: