Svijet
0

IAEA: Nastavljeni razgovori o Iranu

FENA
Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku enegiju (IAEA) nastavio je u petak ujutro razgovore o iranskome nuklearnom pitanju, drugog dana skupa u Beču koji se redovno održava krajem godine.

Dan ranije generalni direktor IAEA-e Mohamed el-Baradei je priznao kako nije u mogućnosti da potvrdi miroljubvi karakter nuklearnog programa lslamske Republike, javio je AFP.

Usprkos napretku u saradnji s UN-ovom agencijom, Teheran još nije prekinuo aktivnosti obogaćivanja urana koje mogu, na visokom stupnju obogaćivanja, dovesti do proizvodnje materijala za atomsko oružje.

Tokom razgovora između 35 guvernera IAEA-e, izvršnog organa agencije, pojavila su se razmimoilaženja oko najboljeg načina da se od Iranaca ishodi zamrzavanje njihovih spornih aktivnosti.

Washington i njegove zapadne saveznice insistiraju da se uvede treća serija sankcija Iranu putem nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Drugi, kao nesvrstane zemlje, nisu raspoloženi za sankcije.

Iranski ambasador pri IAEA-i Ali-Asghar Soltanieh, čija zemlja nije zastupljena u Odboru guvernera, obratit će se ovom organu na kraju razgovora, saopćila je agencija.