|

IAEA: Nastavljeni razgovori o Iranu

IAEA: Nastavljeni razgovori o Iranu
0
F
FENA
23.11.2007. u 12:24
0
komentara
0

dijeljenja
IAEA: Nastavljeni razgovori o Iranu
Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku enegiju (IAEA) nastavio je u petak ujutro razgovore o iranskome nuklearnom pitanju, drugog dana skupa u Beču koji se redovno održava krajem godine.
Dan ranije generalni direktor IAEA-e Mohamed el-Baradei je priznao kako nije u mogućnosti da potvrdi miroljubvi karakter nuklearnog programa lslamske Republike, javio je AFP.

Usprkos napretku u saradnji s UN-ovom agencijom, Teheran još nije prekinuo aktivnosti obogaćivanja urana koje mogu, na visokom stupnju obogaćivanja, dovesti do proizvodnje materijala za atomsko oružje.

Tokom razgovora između 35 guvernera IAEA-e, izvršnog organa agencije, pojavila su se razmimoilaženja oko najboljeg načina da se od Iranaca ishodi zamrzavanje njihovih spornih aktivnosti.

Washington i njegove zapadne saveznice insistiraju da se uvede treća serija sankcija Iranu putem nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Drugi, kao nesvrstane zemlje, nisu raspoloženi za sankcije.

Iranski ambasador pri IAEA-i Ali-Asghar Soltanieh, čija zemlja nije zastupljena u Odboru guvernera, obratit će se ovom organu na kraju razgovora, saopćila je agencija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.