Svijet
0

IAEA najavila posjetu Elbaradeija Iranu

FENA
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetit će Teheran ove sedmice u pokušaju da dadne poticaj istrazi ranijih nuklearnih aktivnosti Irana njegove agencije i da sazna više o trenutnim programima, objavila je agencija u ponedjeljak.

Iran je pod dva seta sankcija Vijeća sigurnosti UN-a zbog odbijanja da zamrzne obogaćivanje urana, potencijalni put za nuklearno oružje, a Washington insistira na dodatnim kaznama UN-a. Nedavna američka obavještajna procjena da je Iran vjerovatno ugasio tajni program naoružanja prije tri godine, dovela je, međutim, do povećanog otpora takvom potezu među stalnim članicama Vijeća sigurnosti Kinom i Rusijom.

Melissa Fleming, glasnogovornica Međunarodne agencije za atomsku energiju, izjavila je da će generalni direktor IAEA Mohamed ElBaradei posjetiti Iran u petak i subotu kako bi pomogao "u pružanju uvjeravanja o iranskim ranijim i trenutnim nulearnim aktivnostima". Ona nije pružila nikakve druge detalje u izjavi poslanoj e-mailom.

Posjeta dolazi u vrijeme rastućeg nestrpljenja SAD-a i njihovih saveznica zbog tempa istrage IAEA oko ranijih iranskih nuklearnih aktivnosti.

ElBaradei je izjavio prošle godine kako očekuje da će istraga bitio dovršena do decembra 2007. Diplomati bliski situaciji koji su tražili da ostanu anonim i zbog povjerljivosti informacije izjavili su, međutim, za Associated Press kako su eksperti agencije bili suočeni s opstrukcijama.