Svijet
0

IAEA: Iran udvostručio atomski proizvodni kapacitet

SRNA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je danas da je Iran udvostručio proizvodni kapacitet u svom nuklearnom postrojenju Fordo.

Agencija UN u novom kvartalnom izvještaju navodi da je Iran u prethodnom periodu ograničavao mogućnost da inspektori IAEA provjere vojni objekat Parčin.

Islamska Republika proizvela je 189 kilograma visoko obogaćenog uranijuma od 2010. godine, a broj centrifuga za obogaćivanje u Fordu, podzemnom postrojenju u planini nedaleko od grada Kom, više je nego udvostručen, sa 1064 na 2140, piše u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da sve nove mašine još nisu operativne, prenio je BBC. Iran uporno demantuje da njegov nuklearni program ima vojnu svrhu, iako zapadne zemlje sumnjaju da Teheran u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu.

Inspektori UN u maju su našli tragove uranijuma obogaćenog do 27 posto na lokaciji Fordo, ali su iranske vlasti tvrdile da su to bila pogrešna očitavanja.

Analitičari kažu da ovaj postotak obogaćivanja približava Iran proizvodnji uranijuma koji se koristi u atomskom naoružanju.

IAEA u danas objavljenom izvještaju dodaje da je lokacija Parčin očišćena i da Iran "provodi aktivnosti koje agenciji u znatnoj mjeri otežavaju vršenje efikasne provjere".

Kompleks Parčin služi kao jedno od najvažnijih iranskih skladišta municije, a koristi se i za istraživanja, razvoj i proizvodnju municije, raketa i eksploziva.