Svijet
0

IAEA: Iran odgovorio na najveći broj otvorenih pitanja

FENA
Iran je na najveći broj otvorenih pitanja vezanih za svoj nuklearni program dao odgovor, ali nisu uklonjene sve nejasnoće u vezi s mogućim korištenjem nuklearnih materijala u vojne svrhe, navodi se u izvještaju generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda el-Baradeija objavljenom u petak.

Iran i dalje ostaje na svom stanovištu da su izmišljene sve informacije koje ukazuju na navodnu vojnu komponentu nuklearnog programa, kaže se u izvještaju El-Baradeija, koji je proslijeđen članicama Vijeća guvernera IAEA-e sa sjedištem u Beču.

IAEA je jako zabrinuta što su ostale nejasne veze između nuklearnoga i raketnog programa, naglašeno je dalje u ovom dokumentu, prenijele su agencije. Na drugoj strani, IAEA je uspjela zaključiti sva ostala pitanja, između ostalog i vezano za tragove visoko obogaćenog urana.

U izvještaju, koji se bavi periodom od posljednjeg izvještaja podnesenog 15. novembra prošle godine navodi se da program za obogaćivanje urana nije obustavljen, već da se i dalje obavlja istraživanje na novim centrifugama.

Vijeće guvernera IAEA-e, kako je saopćeno, o ovom izvještaju će raspravljati 3. marta. "Naš zadatak u Iranu je osigurati da iranski nuklearni program bude isključivo u mirnodopske svrhe", naveo je Baradei u saopćenju.

On je ocijenio da posljednjih mjeseci napravljen napredak u razjašnjavanju pitanja u vezi s nuklearnim programom Irana, uz izuzetak pitanja istraživanja izrade naoružanja koje je Iran navodno provodio u prošlosti.

Zapadne zemlje optužuju Iran da njegov nuklearni program ima vojni karakter, što Teheran odbacuje već godinama. Zapadne sile su međutim Iranu nametnule sankcije i namjeravaju ih dalje pooštriti jer Teheran nije pristao obustaviti svoje nuklearne aktivnosti.