{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IAEA: Iran odgovorio na najveći broj otvorenih pitanja

F
22.2.2008. u 21:46
0
0
IAEA: Iran odgovorio na najveći broj otvorenih pitanja
0
IAEA: Iran odgovorio na najveći broj otvorenih pitanja
Iran je na najveći broj otvorenih pitanja vezanih za svoj nuklearni program dao odgovor, ali nisu uklonjene sve nejasnoće u vezi s mogućim korištenjem nuklearnih materijala u vojne svrhe, navodi se u izvještaju generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda el-Baradeija objavljenom u petak.
Iran i dalje ostaje na svom stanovištu da su izmišljene sve informacije koje ukazuju na navodnu vojnu komponentu nuklearnog programa, kaže se u izvještaju El-Baradeija, koji je proslijeđen članicama Vijeća guvernera IAEA-e sa sjedištem u Beču.

IAEA je jako zabrinuta što su ostale nejasne veze između nuklearnoga i raketnog programa, naglašeno je dalje u ovom dokumentu, prenijele su agencije. Na drugoj strani, IAEA je uspjela zaključiti sva ostala pitanja, između ostalog i vezano za tragove visoko obogaćenog urana.

U izvještaju, koji se bavi periodom od posljednjeg izvještaja podnesenog 15. novembra prošle godine navodi se da program za obogaćivanje urana nije obustavljen, već da se i dalje obavlja istraživanje na novim centrifugama.

Vijeće guvernera IAEA-e, kako je saopćeno, o ovom izvještaju će raspravljati 3. marta. "Naš zadatak u Iranu je osigurati da iranski nuklearni program bude isključivo u mirnodopske svrhe", naveo je Baradei u saopćenju.

On je ocijenio da posljednjih mjeseci napravljen napredak u razjašnjavanju pitanja u vezi s nuklearnim programom Irana, uz izuzetak pitanja istraživanja izrade naoružanja koje je Iran navodno provodio u prošlosti.

Zapadne zemlje optužuju Iran da njegov nuklearni program ima vojni karakter, što Teheran odbacuje već godinama. Zapadne sile su međutim Iranu nametnule sankcije i namjeravaju ih dalje pooštriti jer Teheran nije pristao obustaviti svoje nuklearne aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: