Svijet
0

IAEA: Iran nastavlja s obogaćivanjem urana

FENA
Iran nije odustao od obogaćivanja urana do isteka roka 31. augusta koji su mu dale Ujedinjene nacije, konstatirala je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Iran bi mogao dobiti međunarodne sankcije prema Rezoluciji 1696 Vijeća sigurnosti UN-a.

Vijeće je Iranu dalo rok do 31. augusta da prekine sve aktivnosti u vezi s obogaćivanjem i prećišćavanjem urana i zatražilo od direktora IAEA-e Mohameda ElBaradeija da mu podnese izvještaj.

Rezolucijom je predviđeno da se sazove sjednica i da se razmotre mjere protiv Irana ako odbije da se povinuje.

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad u četvrtak je naglasio da "Iran nikada neće odustati od miroljubive nuklearne energije i svoga apsolutnog prava" na nuklearnu energiju.

Uran za civilnu energiju obogaćen nizom centrifuga postavljenih "kaskadno" može da posluži i za izradu nuklearne bombe na višem stepenu obogaćivanja.

Izvještaj navodi da su Iranci pristupili novom ciklusu obogaćivanja prošle sedmice u tvornici u Natanzu koja ima 164 centrifuge, izjavili su diplomati bliski IAEA-i.

Inspektori IAEA-e nemaju "dokaza" da je iranski nuklearni program vojne prirode, izjavio je novinarima jedan visoki zvaničnik te UN-ove agencije.

Ipak, vrata diplomatije nisu potpuno zatvorena: visoki predstavnik UN-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i Ali Laridžani, pregovarač za iransko nuklearno pitanje, treba da se sastanu u Berlinu 6. septembra, izjavio je jedan zapadni diplomat.

Dan poslije šest velikih sila koje su uključene u iransko pitanje razgovarat će u Berlinu o iranskoj nepopustljivosti.