Svijet
0

IAEA: Iran još prkosi Ujedinjenim nacijama

FENA
Iran i dalje ignorira zahtjeve Ujedinjenih nacija da obustavi obogaćivanje urana, utvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvještaju objavljenom u srijedu koji bi mogao dovesti do novih sankcija Teheranu.

"Iran nije obustavio svoje aktivnosti vezane za obogaćivanje" i povećao je aktivnosti u Natanzu, suprotno zahtjevima Vijeća sigurnosti, naveo je direktor IAEA-e Mohamed El Baradei u svom izvještaju, javlja AFP.

Sposobnost IAEA-e da nadgleda iranski nuklearni program je umanjena zbog prepreka koje je Iran postavljao inspektorima u toku rada, navodi se u izvještaju.

"Kako agencija više od godinu dana nije dobila informacije od Irana kojim ju je obično snabdijevao, nivo poznavanja nekih aspekata nuklearnih aktivnosti Irana se smanjio", izvjestio je Mohamed El Baradei.

U podzemnim postrojenjima u Natanzu trenutno radi 1.312 centrifuga za proizvoidnju obogaćenog urana, izjavio je El Baradei.

Iran bi do kraja juna mogao dostići obogaćivanje urana na industrijskom nivou sa 3.000 centrifuga, izjavio je jedan diplomat u Beču komentirajući izvještaj.

Vijeće sigunosti UN-a je u Rezoluciji 1747 dalo Iranu rok do 23. maja da obustavi obogaćivanje urana.