Svijet
0

IAEA: Datum zatvaranja reaktora utvrditi u pregovorima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavni inspektor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Olli Heinonen izjavio je u subotu da datum zatvaranja nuklearnog reaktora Jongbjon u Sjevernoj Koreji treba biti određen u multilateralnim razgovorima šest država koje su potpisale sporazum o spornom nuklearnom programu.

Heinonen je novinarima u Pekingu rekao da su njegovi pregovori sa zvaničnicima Sjeverne Koreje doveli do dogovora o tome kako će inspektori IAEA nadgledati zatvaranje reaktora.

"Postigli smo dogovor o tome kako ćemo nadgledati zatvaranje kompleksa Jongbjon", rekao je glavni inspektor IAEA po dolasku u kinesku prijestolnicu poslije višednevne posjete Sjevernoj Koreji, gdje je delegacija IAEA posjetila i sporni reaktor.

Heinonen je naglasio da datum zatvaranja nuklearnog reaktora mora biti utvrđen u pregovorima šest nacija - obje Koreje, Rusije, SAD, Japana i Kine, prenio je Reuters.

"Sljedeći logičan korak je da te zemlje razgovaraju i utvrde tehničke detalje. IAEA nema nikakvu ulogu u tome", istakao je Heinonen.

On je rekao da vjeruje da će Pjongjang zatvoriti reaktor čim se šest država dogovore oko datuma.

Heinonen je rekao da su inspektori posjetili pet "glavnih lokacija" u okviru kompleksa Jongbjon, koji se nalazi na oko 100 kilometara od Pjongjanga, što je i prva posjeta zvaničnika IAEA od 2002, kada su ih vlasti Sjeverne Koreje protjerale.

Sjeverna Koreja je, poslije više rundi multilateralnih pregovora, u februaru pristala da zatvori nuklearni reaktor Jongbjon u zamjenu za ekonomsku pomoć, postepeno ukidanje trgovinskih sankcija i brisanje sa američkog spiska "otpadničkih" država koje sponzorišu terorizam.

U Jongbjonu, kompleksu od stotinak objekata, se nalazi nuklearni reaktor i postrojenje za preradu plutonijuma, u kojima se može proizvoditi materijal za izradu atomske bombe.