{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IAEA dala zeleno svjetlo za slanje inspektora u Sjevernu Koreju

F
FENA
9.7.2007. u 18:59
0
0
IAEA dala zeleno svjetlo za slanje inspektora u Sjevernu Koreju
0
IAEA dala zeleno svjetlo za slanje inspektora u Sjevernu Koreju
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dala je zeleno svjetlo u ponedjeljak za slanje inspektora u Sjevernu Koreju, po prvi put od kraja 2002., radi nadziranja ukidanja nuklearnog vojnog programa, objavili su diplomati iz Beča.
Vijeće guvernera 35 zemalja članica ove agencije UN-a odobrilo je zahtjev generalnog direktora Mohameda Elbaradeija da pošalje misiju inspektora, koja će biti prva nakon što je sjevernokorejski komunistički režim protjerao IAEA-u krajem 2002.

Pjongjang je nedavno prihvatio da zatvori reaktor Jongbijon od pet megawata, koji je u stanju da proizvede pluton, nakon pregovora s pet zemalja, SAD, Kinom, Japanom, Rusijom i Južnom Korejom, u zamjenu za isporuku 50.000 tona lož ulja. Prva isporuka lož ulja iz Južne Koreje očekuje se u četvrtak.

IAEA čeka formalan poziv sjevernokorejskih dužnosnika da pošalje svoje inspektore. Ekipa od devet inspektora agencije mogla bi otputovati u Sjevernu Koreju za deset dana.

Prema diplomatama, Pjongjang čeka da dobije prvu isporuku lož ulja kako bi dala zeleno svjetlo za dolazak misije IAEA-e.

Prema istom izvoru, agencija namjerava uspostaviti stalno prisustvo dva svoja inspektora na Jongbijonu tokom cijelog procesa gašenja kompleksa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: