{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IAEA dala zeleno svjetlo za slanje inspektora u Sjevernu Koreju

F
9.7.2007. u 18:59
0
0
IAEA dala zeleno svjetlo za slanje inspektora u Sjevernu Koreju
0
IAEA dala zeleno svjetlo za slanje inspektora u Sjevernu Koreju
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dala je zeleno svjetlo u ponedjeljak za slanje inspektora u Sjevernu Koreju, po prvi put od kraja 2002., radi nadziranja ukidanja nuklearnog vojnog programa, objavili su diplomati iz Beča.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vijeće guvernera 35 zemalja članica ove agencije UN-a odobrilo je zahtjev generalnog direktora Mohameda Elbaradeija da pošalje misiju inspektora, koja će biti prva nakon što je sjevernokorejski komunistički režim protjerao IAEA-u krajem 2002.

Pjongjang je nedavno prihvatio da zatvori reaktor Jongbijon od pet megawata, koji je u stanju da proizvede pluton, nakon pregovora s pet zemalja, SAD, Kinom, Japanom, Rusijom i Južnom Korejom, u zamjenu za isporuku 50.000 tona lož ulja. Prva isporuka lož ulja iz Južne Koreje očekuje se u četvrtak.

IAEA čeka formalan poziv sjevernokorejskih dužnosnika da pošalje svoje inspektore. Ekipa od devet inspektora agencije mogla bi otputovati u Sjevernu Koreju za deset dana.

Prema diplomatama, Pjongjang čeka da dobije prvu isporuku lož ulja kako bi dala zeleno svjetlo za dolazak misije IAEA-e.

Prema istom izvoru, agencija namjerava uspostaviti stalno prisustvo dva svoja inspektora na Jongbijonu tokom cijelog procesa gašenja kompleksa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: