Optimističan pogled
1.1k

I za Billa Gatesa bi omikron soj mogao značiti kraj pandemije: Bit će poput sezonske gripe

B. R.
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Multimilijarder Bill Gates je među onima koji smatraju da bi omikron soj koronavirusa mogao značiti kraj pandemije.

Optimističan je uprkos tome što se širom svijeta povećava broj zaraženih. Predikcije je istakao u Twitter korespondenciji s Devi Sridhar iz Univerziteta Edinburgh.

Gates se oglasio nakon što je Sridhar svoje pratitelje pitala kako i kada će pandemija završiti te da li je omikron soj pokazatelj da čovječanstvo može živjeti s koronavirusom. Osim toga, pitala je da li će se tokom ove godine ipak pojaviti opasniji sojevi.

Suosnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu je odgovorio da očekuje da će koronavirus spomenutim sojem postati poput sezonske gripe.

"Kako se suočavaju s omikron sojem, zdravstveni sistemi su pred izazovom. Teže simptome zaraze uglavnom imaju oni koji nisu vakcinisani. Kada omikron prokuži stanovništvo jedne države, onda bi tokom ostatka godine trebalo biti znatno manje zaraženih. Tako da će se koronavirus moći tretirati više kao sezonska gripa", ocijenio je Gates.

Pojedini epidemiolozi također smatraju da bi omikron varijanta mogla značiti kraj pandemije. To su zaključili već kada je identificiran u Južnoj Africi.