{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I to se desilo: Kako je Grčka oprostila njemački dug

2.7.2015. u 10:00
79
92
I to se desilo: Kako je Grčka oprostila njemački dug
79
Malo je poznato da se u jeku obnove Njemačke nakon Drugog svjetskog rata dug ove države doslovno prepolovio uz odobrenje nekoliko država, uključujući i Grčku.
Kako bi se Njemačkoj, odnosno njenom zapadnom dijelu, olakšao oporavak i ekonomski razvitak, 1953. godine u glavnom grad Engleske potpisan je tzv. Londonski sporazum o dugu.

U njemu se nalazi 20-ak potpisa predstavnika svjetskih država među kojima su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kanada, Švedska i Grčka. Njihovim odobrenjem Zapadnoj Njemačkoj oprošteno je oko 50 posto duga u iznosu od tadašnjih 15 milijardi maraka ili današnjih 3,4 milijardi eura.

Dug koji je svoje porijeklo vukao još od Versajskog sporazuma na kraju Prvog svjetskog rata potpisima u Londonu "razvučen" je na 30 godina otplate, mada je Berlin i 2010. godine isplatio dio duga u iznosu od oko 70 miliona eura.

Sporazum je bio vrlo značajan za dalji oporavak Njemačke privrede koja je za nekoliko decenija postala vodeća ekonomija Evrope.

Oprost 50 posto duga potpisala je i Jugoslavija koju je predstavljao Jakša Petrić, dok je u ime Grčke Berlinu oprostio Leon Melas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: