Svijet
17

I to se dešava: Predsjednik Kine se našalio tokom govora u SAD-u

Klix.ba
Kineski predsjednik Xi Jinping učinio je nešto neuobičajeno, skoro pa nečuveno za jednog kineskog lidera - našalio se. I to javno.

Prilikom svog govora o trogodišnjoj borbi protiv korupcije, Jinping je insistirao na tome da je njegova kampanja usmjerena ka iskorjenjivanju ovog problema, a ne ka političkim neistomišljenicima.

"Ovo nije Kuća od karata", s osmijehom je rekao kineski predsjednik, pri tom aludirajući na popularnu američku seriju u kojoj glavnu ulogu tumači Kevin Spacey. Izjava je izazvala oduševljenje publike u Seattleu, koja je navikla od kineskih lidera da drže distancu prema SAD-u i američkoj kulturi.

Serija
Serija "House of Cards" govori o političkim obračunima u SAD-u (Foto: IMDB)

U svemu ipak postoji određena doza ironije.

Naime, Xi Jiping jedan veliki dio svog govora posvetio je borbi protiv cyber-kriminala, te naglasio kako Peking čini posebne napore kako bi intelektualno vlasništvo zaštitio od piraterije.

Ipak, serija "House of Cards" jedna je od najviše ilegalno preuzetih emisija u Kini. Prema podacima kojima raspolaže Excipio, platforma za praćenje ilegalnih downloada, u prva 24 sata od premijere prve epizode treće sezone ove serije, ukupno je napravljeno čak 682 ilegalna preuzimanja.

Kako tvrde fanovi, u "Kući od karata" često se Kina i njeni lideri spominju u negativnom kontekstu, što je još više doprinijelo čuđenju koje je izazvala Jinpingova izjava.