Kraj gasne krize?
0

I Rusija pristala na posmatrače iz EU

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da će Moskva razmotriti puštanje gasa evropskim zemljama nakon pristanka da nezavisni posmatrači počnu sa provjeravanjem protoka ovog energenta ukrajinskim cjevovodima, javio je BBC.

Spor između ove zemlje i Ukrajine doveo je do gasne krize koja je u vrijeme velikih hladnoća pogodila brojne zemlje Evrope. Dvije trećine zemalja članica EU-a ostale su bez opskrbe ruskim plinom kao i zemlje jugoistočne Evrope koje su izvan EU-a. Do pomaka u dogovorima došlo je kasno u četvrtak nakon razgovora češkog premijera Topolaneka sa njemačkim i ruskim čelnicima.

Prethodno održani pregovori u Moskvi su propali, a jučerašnji bi mogli imati pozitivan ishod, iako nije precizirano kada će posmatrači izaći na teren i kada je moguće da ova kriza bude riješena.

U četvrtak su predsjednik ukrajinske gasne kompanije Oleg Dubina i zamjenik ukrajinskog premijera Grigorij Nemiria pristali na posmatrače EU potpisavši sporazum kojim omogućava provjeru tranzita ruskog gasa, nakon ruskih optužbi da Ukrajina krade ovaj energent.

Putin je urgirao posmatrače da u Ukrajinu stignu što prije.

"Što se prije tamo pojave i počnu s radom, gas će prije ponovo početi s protokom", izjavio je novinarima ruski premijer.

Ukrajinske vlasti vjeruju da bi se posmatrači mogli rasporediti već u petak.