Svijet
0

I posljednja debata Bush-Kerry u oštrom tonu

VOA/Sarajevo-X
Iako je glavna tema debate bila unutarnja politika, dvojica su se kandidata već na samom početku sukobila oko - rata protiv terorizma.

Senator Kerry je kazao da će Amerika biti sigurnija ukoliko bude gradila snažne saveze u inostranstvui vodila bolju vanjsku politiku. Predsjednik Bush je odvratio da zemlja mora ostati u ofenzivi u ratu protiv terorizma i širiti slobodu širom svijeta, rekavši kasnije da je Kerryjev plan za Irak - povući se u porazu. Pitanju Iraka i rata protiv terorizma dvojica su se kandidata vraćala i kasnije tokom debate, ilustrirajući tako središnje mjesto ove dvije teme u predizbornoj utrci.

Osim Iraka, predsjednik Bush i senator Kerry su izmjenjivali oštre optužbe o nizu važnih domaćih ekonomskih i društvenih pitanja - od smanjenja poreza i zdravstvene skrbi, do istospolnih brakova, prava na pobačaj i useljavanja. Njihovi odgovori na pitanja voditelja jasno su pokazala razlike između dvojice kandidata - jednog - liberalnog demokrata iz Massachusetsa i drugog -konzervativnog republikanca iz Teksasa.

Predsjednik Bush je optužio Kerryja da je u raskoraku s prosječnim američkim glasačem kada se radi o ekonomskim i socijalnim pitanjima. Govoreći o gospodarskim temama, predsjednik je kazao da je njegov protivnik u Senatu neprestano glasao za povećanja poreza. Kerry je odvratio da je predsjednik rekordni proračunski višak, koji je naslijedio, pretvorio u rekordni deficit, te da su njegova smanjenja poreza koristila samo bogatima.

Odgovarajući na pitanja o gorućim društvenim temama, senator Kerry se založio za ustavno pravo žene na pobačaj, dok je predsjednik podržao, kako je rekao, "kulturu života" i dodao da treba smanjiti broj pobačaja u zemlji. Govoreći o homoseksualnosti, predsjednik Bush je ponovno podržao uvođenje ustavnog amandmana, koji bi brak definirao kao zajednicu muškarca i žene, dok je senator Kerry rekao da homoseksualnost nije stvar izbora, te da definiciju braka ne bi trebala regulirati savezna vlada.

Kandidati su govorili i o vjeri u privatnom i javnom životu. Predsjednik Bush je kazao da mu je vjera vrlo važna, dodajući da vjeruje da "Bog želi da svi budu slobodni" i da je to uvjerenje dio njegove vanjske politike. Senator Kerry je izrazio mišljenje da bi Amerikanci "trebali voljeti bližnjega svoga" više na domaćem, ali i na međunarodnom planu.

Dvojica su kandidata također izložila svoje stavove o useljavanju. Predsjednik je podržao ideju o izdavanju privremenih radnih dozvola nezakonitim imigrantima, dok je senator Kerry upozorio na - kako je kazao - sve veću poroznost američkih granica.

Predsjednik Bush i senator Kerry ušli su u posljednju predsjedničku debatu gotovo potpuno izjednačeni u anketama. Prve dvije debate dobio je, prema mišljenju gledatelja, Kerry, a treća bi, kako se očekuje, trebala iskristalizirati stavove kandidata i pred samu završnicu predizborne utrke. Vjeruje se da su debatu u Tempeu u Arizoni pratili deseci miliona Amerikanaca.