Svijet
0

I Netanyahu pozvao Olmerta da podnese ostavku

FENA
Ehud Olmert; Foto: Reuters
Ehud Olmert; Foto: Reuters
Lider desne opozicije u Izraelu Benjamin Netanyahu pozvao je u četvrtak prvi put premijera Ehuda Olmerta da podnese ostavku, nakon što je objavljen izvještaj o ratu u Libanu u 2006. godini, koji ga optužuje.

"Jasno je da je ova vlada izgubila i ono malo povjerenja naroda. Jasno je da posljednja stvar koja je ostala da se narodu pruži mogućnost da ima posljednju riječ", kazao je on, izjasnivši se za ostavku Ehuda Olmerta i za prijevremene izbore.

Netanyahu je ovo izjavio pred parlamentarnom grupom svoje stranke Likud. Do sada je odbijao javno reagirati na izvještaj u kojem se osuđuje odgovornost Olmerta i ministra odbrane Amira Peretza za neuspjeh rat u Libanu protiv šiitske milicije Hezbollah.

Netanyahu će u toku dana održati govor u parlamentu o ovom izvještaju koji je u ponedjeljak objavila specijalna istražna komisija.

Lider Likuda i bivši premijer lagano prednjači u anketiranju Izraelaca o tome koji bi politički zvaničnik najbolje zamijenio Olmerta na čelu vlade.

Sa sadašnjim odnosom snaga u okviru Knesseta, u kojem Likoud ima samo 12 mjesta od 120, Netanyahu ima malo šansi da ponovo preuzme vlast. Samo bi mu prijevremeni izbori mogli omogućiti da ostvari svoju ambiciju.