Izbori u Iranu
0

I Mousavi i Ahmadinejad proglasili pobjedu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Mehr News
Foto: AFP/Mehr News
Na konferenciji za novinare koja je upriličena oko ponoći Mir Hossein Mousavi, glavni protukandidat aktuelnog predsjednika Irana, Mahmouda Ahmadinejada, proglasio je pobjedu.

"Ja sam pobjednik ovih predsjedničkih izbora", kazao je Mousavi pri tome ukazujući na izbornu prijevaru i moguću manipulaciju glasovima.

Prema preliminarnim podacima za Mahmouda Ahmadinejada glasalo je 64, 7 posto birača, dok je za njegovog protukandidata, bivšeg iranskog premijera, Mousavija glasalo 32, 2 posto birača, saopštio je Kamran Daneshjoo, visoki dužnosnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji je nadgledao glasanje.

Zbog velikog odaziva građana na izbore birališta širom Irana bila su otvorena šest sati duže no što je planirano, te je zbog toga i nastao spor oko pobjednika izbora.

Hossein Mousavi je sinoć pozvao iranskog vrhovnog vođu Ayatollaha Ali Khameneia da interveniše i spriječi izbornu prijevaru tvrdeći da su sa pojedinih izbornih jedinicama 'protjerani' promatrači, dok su u nekim mjestima gdje se nalaze njegove pristalice izborne jedinice zatvorene ranije no što je trebalo da budu.

Tokom izbora, također, došlo je do komunikacijskog kolapsa s obzirom da su se pojavili problemi sa slanjem SMS poruka, koje su bile ključno sredstvo Mousavije kamanje, a u subotu je bio otežan pristup i sajtovima naklonjenim Ahmadinejadovom protivniku.

Također, komunikacijski sistemi su tokom glasana bili 'poremećeni' u skoro cijelom Iranu . Internet veza je bila veoma spora što je onemogućilo rad brojnih novinskih agencija, uključujući i Associated Press.

Nakon što su oba kandidata proglasila pobjedu desetak Ahmadinejadovih pristalica izašlo je na ulice te bacilo suzavac pred ured Mousavija, no na sreću niko nije bio povrijeđen.

Zvanični podaci glasanja će biti poznati sutra i za to vrijeme Mousavi traži da se interveniše i riješi problem izborne prijevare.

Nagađanja o izbornoj prijevari pojavljivala su se i 2005. godine kada je Mahmoud Ahmadinejad izabran za predsjednika Irana, no iranske vlasti ne dozvoljavaju međunarodni monitornig tokom izbora.

Mir Hossein Mousavi, bivši iranski premijer, tokom predizborne kampanje zastupao je veće slobode i reformsku politiku, a očekuje se da bi njegova pobjeda predstavljala mogućnost rješenja problema sa Zapadom, koji strahuje od iranskih nuklearnih ambicija.

Mousavi je svojom politikom uglavnom privukao mlađu populacija, koja ga je i proglasila iranskim Obamom.

Kakav će ishod prebrojavanja glasova biti i ko je zaista pobjednik na predsjedničkim izborima znat će se najvjerovatnije sutra. Ukoliko jedan od kandidata ne bude imao 50 posto glasova, drugi krug izbora održat će se 19. juna.