Vlada Srbije razočarana
0

I makedonski veleposlanik nepoželjan u Srbiji

FENA
Makedonski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Vasilevski proglašen je u petak "personom non grata", potvrđeno je agenciji Beta u makedonskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Makedonska vlada donijela je u četvrtak odluku o priznanju neovisnog Kosova, nakon što je makedonsko Sobranje prihvatilo Rezoluciju o priznanju Kosova.

Srbijanska vlada u četvrtak navečer je, nakon odluke Crne Gore o priznanju neovisnog Kosova, uskratila gostoprimstvo i veleposlanici te države Anki Vojvodić.

Srbijanska vlada istodobno je u četvrtak navečer donijela odluku o vraćanju svojih veleposlanika u sve države koje su priznale neovisno Kosovo, zbog čega su veleposlanici bili pozvani na konzultacije u Beograd. Početkom ljeta već je vratila veleposlanike u zemlje članice EU-a koje su priznale Kosovo, a sinoćnjom odlukom vraćaju se i u druge zemlje koje su priznale Kosovo, među kojima je i Hrvatska.

Ta je odluka donesena kako bi se "nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje", navela je vlada u priopćenju.