{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I danas demonstracije protiv Busha u Beču

F
21.6.2006. u 14:33
0
0
I danas demonstracije protiv Busha u Beču
0
I danas demonstracije protiv Busha u Beču
Hiljadu demonstranata, uglavnom srednjoškolaca, protestiralo je u srijedu ujutro protiv američkog predsjednika Georgea Busha skoro praznim ulicama Beča, koji je u opsadnom stanju zbog samita SAD-EU.
Stotine policajaca blokiralo je prilazne puteve u okolini velike barokne palače Hofburg, u kojoj se održava samit.

Srednjoškolci, koji su krenuli s jedne željezničke stanice udaljene od Hofburga, demonstrirali su uzvikujući "Bush, go home" (Bush, idi kući), ili "Ubico". Nekoliko demonstranata se nakratko vidjelo blizu palače, u aveniji Ring.

Oko 3.000 austrijskih policajaca i više od stotinu agenata mobilizirano je od utorka navečer, prema ministarstvu unutarnjih poslova, kako bi garantirali siguran dolazak američkog predsjednika od aerodroma.

Istinski dio "ničije zemlje" je stvoren oko hotela Hilton, potpuno rezerviran za američku delegaciju.

U ponedjeljak ujutro, četiri lažna paketa s eksplozivom su otkrivena na nekoliko mjesta u centru Beča.

Nekoliko demonstracija je planirano za srijedu, od kojih jedno okupljanje ekologista i mirovnjaka, na kojemu se očekuje između 5.000 i 10.000 demonstranata u popodnevnim satima.

Najveće demonstracije najavila je za prve popodnevne sate britanska humanitarna organizacija Oxfam, na Svjetskom fudbalskom prvenstvu. Demonstranti u fudbalerskim dresovima trebalo bi nositi ižvakane kartonske glave predsjednika Busha, Jacquesa Chiraca i britanskog premijera Tonyja Blaira s velikim transparentom "žutog kartona", osuđujući navodno lošu volju Amerikanaca i Evropljana za liberalizaciju trgovine s trećim svijetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: