SAD
0

I dalje pregovori o planu spašavanja finansijskog sektora

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u subotu je pokušavao uvjeriti američke porezne obveznike da je predloženi plan spašavanja finansijskog sektora u njihovom vlastitom interesu.

U svome radijskom obraćanju naciji Bush je rekao kako mu je jasno da građanima ne izgleda pošteno da se od njih traži da plate za pogreške učinjene na Wall Streetu.

Istaknuo je međutim da bi propast finansijskog sistema značila finansijski teška vremena za mnoge Amerikance.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina građana protivi vladinom planu utroška 700 milijardi poreznog novca za otkup loših investicija od finansijskih kompanija koje su se našle u teškoćama.

Prijedlog nailazi na otpor i u Kongresu. Dok se u Senatu i demokrati i republikanci uglavnom slažu s glavnim načelima plana, u Zastupničkom domu republikanci se odlučno protive trošku takvih mjera.

Pregovori se nastavljaju, prenosi VoA. Prema čelniku senatske većine Harryju Reidu, još je 15 tačaka ostalo neriješeno, ali on vjeruje da je postizanje dogovora moguće do nedjelje navečer.

Plan spašavanja finansijskog sektora uživa podršku britanskog premijera Gordona Browna.

Nakon sastanka s predsjednikom Bushom, u Washingtonu, u petak, Brown je istaknuo da se finansijska kriza odražava u drugim dijelovima svijeta.

On je također sugerirao uvođenje strožih propisa u globalnome bankovnom poslovanju.