{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I dalje ništa od susreta s papom

F
26.1.2009. u 14:37
0
2
I dalje ništa od susreta s papom
0
I dalje ništa od susreta s papom
Foto: Reuters
Pozicija Ruske pravoslavne crkve (RPC) u vezi s eventualnim susretom ruskog patrijarha s rimskim papom je nepromijenjena, izjavio je u ponedjeljak privremeni vršilac dužnosti poglavara RPC-a i kandidat za novog ruskog patrijarha mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril.
"Čuvar patrijaršijskog prijestolja" i predsjednik Odjeljenja za vanjske crkvene veze RPC-a rekao je u intervjuu dnevniku "Trud" da to nije pitanje ličnosti patrijarha ili pape, već određenih realnosti u odnosima RPC-a i Rimokatoličke crkve.

Zbog toga, istakao je mitropolit Kiril, može trenutno da kaže isto što je posljednjih godina govorio (sada pokojni) patrijarh Aleksij Drugi odgovarajući na takva pitanja.

"Susret patrijarha i pape bit će moguć tek tada kada se konačno uoče stvarni pozitivni pomaci u pitanjima koja su tokom dugog vremenskog perioda bila problematična za naše odnose", rekao je mitropolit RPC-a, koji je na Arhijerejskom saboru u nedjelju u Moskvi dobio najviše glasova kao kandidat za poglavara RPC-a.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Aleksij Drugi, koji je umro 5. decembra prošle godine, 9. novembra 2007. u intervjuu Paris Matchu rekao je da je njegov susret s poglavarom Rimokatoličke crkve moguć tek nakon što Vatikan odustane od prozelitizma, odnosno privlačenja pravoslavnih vjernika.

"Pozdravljamo izjave novog pape o neophodnosti nastavka dijaloga, nadamo se da će poslije toga uslijediti i konkretni koraci", rekao je Aleksij Drugi, dodajući da se, "nažalost, u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstanu Rimokatolička crkva nastavlja baviti prozelitizmom".

Krajem januara prošle godine, reagirajući na poziv pape Benedikta XVI ruskom patrijarhu da učestvuje u otvaranju svečanosti povodom Godine apostola Pavla u junu u Rimu, RPC je ocijenila da je posjeta Aleksija Drugog preuranjena.

"Imajući u vidu da to pitanje neizbježno podrazumijeva delikatnu temu susreta pape i patrijarha, za koju je još potrebna ozbiljna priprema s obje strane, bit će najvjerojatnije upućen predstavnik Njegove svetosti Aleksija, uz veliku zahvalnost na pozivu", rekao je rukovodilac tajništva za odnose među kršćanskim zajednicama Igor Vižanov.

Jedna od glavnih prepreka u odnosima dvije crkve jeste ocjena RPC-a da se Rimokatolička crkva bavi prozelitizmom, koju u Vatikanu odbacuju, ističući da se u Rusiji Katolička crkva samo brine za svoju vjersku zajednicu, koju čini oko 600.000 vjernika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: