Nepal
0

I bivšem kralju bi mogli isključiti struju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši nepalski kralj i članovi njegove porodice suočeni su s isključenjem struje zbog stotina hiljada dolara neplaćenih računa, saopćili su zvaničnici u petak.

Zaničnici su izjavili da nisu dobili odgovor od bivšeg kralja Gyanendre i članova njegove porodice uprkos obavijestima s upozorenjima da moraju platiti sporni iznos ili će struja biti isključena za 15 dana, javila je DPA.

Rok za uplatu je kraj prve sedmica novembra.

"Bivša kraljevska porodica duguje za struju 77,7 miliona rupija (983.000 dolara) za protekle tri godine. Samo globa iznosi 12,5 miliona rupija", izjavio je Arjun Kumar Karki, izvršni direktor Nepalske elektrodistribucije.

Zvaničnici tvrde kako je Elektrodistibucija donijela odluku da prekine snabdijevanje strujom kuće bivše kraljevske porodice kao posljednju mjeru za isplatu neplaćenih računa.

Do ukidanja monarhije u ovoj godini bivši monarh imao je 22 palače i rezidencije raštrkane širom zemlje. Vlada je nacionalizirala većinu palača nakon ukidanja monarhije u maju.

"Među onima koju su dobili upozorenja je kćerka bivšeg kralja, nećake i druga bliska rodbina", kazao je Kharki.

Otkako se preselio iz glavne palače u Kathmanduu u junu, Gyanendra sada živi u kući u vladinom vlasništvu u predgrađu prijestonice.

Članovi bivše kraljevske porodice prestali su plaćati račune nakon što je Gyanendra prigrabio apsolutnu vlast 2005.

On je bio prisiljen odstupiti s prijestola nakon masovnih demonstracija u Nepalu godinu dana kasnije.