Svijet
0

I Barrosu Lisabonski ugovor teško razumljiv

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je za austrijski list Der Standard izjavio da je Lisabonski ugovor, koji su prošle sedmice odbacili irski birači, "dokument koji nije lako čitati", ali je ocijenio da su za nastalu situaciju odgovorne države članice Evropske unije.

"Tačno je da je riječ o dokumentu koji nije lagano iščitati", odgovorio je Barroso novinaru Der Standarda na pitanje o Lisabonskom ugovoru čiji je cilj poboljšati funkcioniranje institucija Unije, prenijele su agencije.

"Ali zašto je taj sporazum tako zamršen? Zato jer jedna država želi izuzetak ovdje, druga iznimku tamo. Nakon neuspjelog ustava, nastao je sporazum prepun preinaka, kojima su upotpunjeni već postojeći tekstovi te je postao vrlo teško čitljiv i razumljiv, s obzirom na to da su neki dijelovi bili više puta odbacivani i mijenjani", rekao je predsjednik Evropske komisije.

Usprkos nastaloj situaciji, Barroso vjeruje "da je jedan od većih izazova moderne politike zainteresirati ljude i za nešto što je teško objasniti, u odnosu na agitiranje onih koji stvari žele krajnje pojednostavniti, demagoga i ekstremista".

Ocjenjujući irsko odbacivanje Lisabonskog ugovora, Jose Manuel Barroso je rekao: "Možete glasati protiv, jer smatrate da je ekonomska politika previše ili premalo intervencionistička. Kad se predlaže alternativni program, tada nastaju problemi za populiste. Irsko glasanje zasigurno je usporilo rješenje problema današnje Evrope."