Svijet
0

I 20 godina poslije porodice traže istinu o padu aviona u Tripoliju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Porodice 157 putnika i članova posade koji su poginuli u avionu kompanije Libyan Airlines 22. decembra 1992. godine, za koji se tvrdi da se iznad Tripolija sudario sa vojnim mlaznim avionom, nikada nisu vjerovale da je u pitanju bila nesreća.

"Svako od nas je od samog početka bio uvjeren da to nije bila nesreća. Da su tada na vlasti bili neki drugi ljudi, možda bismo i povjerovali", kaže 37-godišnji Sharif Noah, koji je tada izgubio oca.

Mnogi Libijci vjeruju da je avion oboren po naredbi tadašnjeg režima Moamera Gadafija kako bi se pridobile simpatije međunarodne zajednice i javnosti, ali i kako bi se skrenula pažnja sa godišnjice pada aviona kompanije Pan Am u škotskom gradu Lockerbiju iz 1988. godine. Gadafi je već ranije priznao da je njegova vlada stajala iza ove avionske nesreće u kojoj su poginula 243 putnika, 16 članova posade i 11 osoba na zemlji.

Sumnje da je nesreća namjerno izazvana mnogi pravdaju činjenicom da se nesreća dogodila na skoro isti datum kao i ona u Lockerbiju te da su oba pilota vojnog aviona preživjela sudar.

"Vlada je izjavila da je u pitanju bio sudar tokom leta. Međutim, ja vjerujem da je sve to namjerno urađeno. Mislim da vojni avion MiG nikada nije udario u taj putnički avion. Očigledno je da je sve povezano sa nesrećom u Lockerbiju", kaže Felicity Prazak koja je tada izgubila muža.

Jedna od teorija kaže da je avion bio napunjen eksplozivom, a druga da ga je oborila vojska dok se pripremao za spuštanje.

Nova libijska vlada je obećala porodicama svih žrtava da će im konačno pokušati dati odgovore na sva njihova pitanja, platiti im kompenzaciju te kazniti sve odgovorne za pad aviona.

"Konačno imamo priliku da saznamo cijelu istinu o tome ko se nalazio iza ovog zločina", rekao je Mohammed Megaryef, predsjednik libijske nacionalne skupštine, tokom komemoracije održane u nedjelju.

Jedan od malobrojnih ljudi koji znaju nešto o nesreći tog dana je i preživjeli pilot MiG-a Abdel Majid Tiyyari. Kako kaže, optužuju ga za zločin koji on nije počinio.

"Optužuju me da sam tog dana promijenio visinu svog leta te da sam tako izazvao sudar sa Boeingom 727. Međutim, tog dana sam letio prema naredbama i poštovao sam sve procedure. Vidio sam rep tog aviona i uspio sam ga izbjeći. Kolega i ja smo se uspjeli katapultirati nakon što smo izgubili kontrolu nad našim avionom. Jedva smo preživjeli. U zatvoru sam proveo 42 mjeseca zbog sudara koji se nikada nije desio", kaže Tiyyari.