Svijet
0

Hyseni: Model Hong Konga za kosovske Albance nije primjenjiv

FENA
Historijska pozadina Kosova i Hong Konga je potpuno različita, zbog čega taj model za status Kosova za pregovarački tim kosovskih Albanaca nije primjenjiv, izjavio je danas u Beču portparol prištinskog tima Skender Hyseni, nakon četvrte direktne runde pregovora o statusu Kosova.

"To su potpuno konfuzni prijedlozi", rekao je Hyseni novinarima, prenijevši im ocjenu kosovskog tima da na današnjoj rundi pregovora nije bilo napretka.

"Ne mogu da izvijestim o napretku ostvarenom na ovom sastanku. Loša je procjena Beograda da se radi o procesu za očuvanje suvereniteta Srbije", kazao je Hyseni, dodajući da je Srbija izašla sa prijedlozima koji "ne predstavljaju rješenje, nego u najboljem slučaju polurješenje".

"Kosovo je protiv polurješenja i zalaže se isključivo za održive solucije", kazao je Hyseni, ponavljajući stav kosovskog tima da je jedino održivo rješenje nezavisnost Kosova.

"Predložili smo da se fokusiramo na odnose dvije nezavisne države i najbolji odnos za to je naš sporazum", rekao je on, precizirajući da je tim prijedlogom predviđeno uspostavljanje stalnog vijeća za saradnju, čiji bi članovi trebalo da se sastaju svakih šest mjeseci i identifikuju oblasti saradnje od obostranog interesa - energetika, infrastruktura, saobraćaj...

Hyseni je ponovio da se veći dio prijedlog međunarodnih posrednika od 14 tačaka nalazi u sporazumu o dobrosusjedskim odnosima.

"Bit ćemo iskreni u naporima i ostvarenju ciljeva da napravimo mirno okruženje za ljude u Srbiji i na Kosovu, okruženje koje osigurava prosperitetnu budućnost dvije nezavisne države", podvukao je Hyseni, javio je Tanjug.

On je najavio da će sljedeći sastanak delegacija Beograda i Prištine biti održan u Bruxelles, najvjerovatnije 19. ili 20. novembra.