Svijet
0

HydroDive: Surađujemo s nigerijskim vlastima oko oslobađanja otetih Hrvata

FENA
Nigerijski militanti; Foto: AFP
Nigerijski militanti; Foto: AFP
Firma HydroDive surađuje s nigerijskim vlastima kako bi pomogla sigurnom oslobađanju trojice talaca, dvojice Hrvata i Crnogorca otetih u nedjelju, rekla je u utorak tvrtka HydroDive koja zapošljava trojicu otetih.

U elektronskoj poruci za Hinu tvrtka potvrđuje da su dvojica hrvatskih i jedan crnogorski državljanin, zaposleni na naftnoj platformi u vlasništvu firme u nigerijskome gradu Port Harcourt, oteti u nedjelju navečer.

"HydroDive surađuje s nigerijskim vlastima kako bi se provelo sigurno oslobađanje trojice talaca", navodi se u poruci.

Iz firme dodaju da se otmica dogodila oko 22 sata nedaleko od baze i postrojenja gdje su usidreni brodovi HydroDivea.

"Prema našem saznanju nijedan od otetih nije bio ozlijeđen", navodi se dalje u odgovoru na Hinin upit te dodaje kako "zasad nije poznato jesu li otmičari povezani s bilo kojom militantnom skupinom iz Delte Nigera ili je otmica čin kriminalnih bandi".

HydroDive pojašnjava da je ona vodeća firma u pružanju uslužnih djelatnosti naftnoj industriji u Zapadnoj Africi. Njezino je sjedište u Lagosu a glavno operativno središte u Port Harcourtu, koju drže naftnom prijestolnicom Nigerije.

Svjetske novinske agencije javile su u ponedjeljak vijest o otmici trojice radnika zaposlenih na naftnoj platformi u Port Harcourtu. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je tokom dana objavilo i imena talaca, a poslije podne i prvi zahtjev otmičara upućen HydroDiveu od koje su zatražilili posebnu telefonsku liniju putem koje bi predstavnici firme mogli komunicirati s otetim radnicima.

Prema navodima MVPEI-ja oteti su hrvatski državljani Renato Garma i Mate Luša, te crnogorski državljanin Milan Smolović. Zaposlenici stranih naftnih kompanija u Nigeriji, šestom svjetskom proizvođaču nafte, česta su meta napada oružanih skupina koje otmicama žele ostvariti političke ciljeve, ali i zaraditi na otkupnini.