Rat u Jemenu
26

Huti tvrde da su zarobili nekoliko hiljada saudijskih vojnika

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jemenski pobunjenici Huti saopćili su da su zarobili veliki broj saudijskih vojnika nakon velikog napada u blizini granice između dvije države. Glasnogovornik Huta rekao je za BBC da su se tri brigade saudijskih trupa predale u blizini grada Najran.

On je kazao i to da su hiljade vojnika zarobljene, a mnogi drugi ubijeni. Saudijski zvaničnici ove navode nisu potvrdili. Operacija je bila najveća takve vrste otkad je sukob počeo, rekao je glasnogovornik.

Jemen je u ratu od 2015. godine, kada su predsjednik Abdrabbuh Mansour Hadi i njegovi bliski saradnici bili prisiljeni pobjeći iz glavnog grada Sane zbog progona Huta, koji drže veći dio sjevera zemlje.

Saudijska Arabija pruža podršku predsjedniku Hadiju i vodi koaliciju regionalnih zemalja u zračnim napadima protiv pobunjenika stacioniranih u Iranu. Koalicija gotovo svakodnevno izvodi zračne napade, dok Huti često ispaljuju projektile u Saudijsku Arabiju.

Građanski rat doveo je do najveće svjetske humanitarne katastrofe, a 80 posto stanovništva, više od 24 miliona ljudi, traži humanitarnu pomoć ili zaštitu, uključujući deset miliona koji se oslanjaju na pomoć u hrani kako bi preživjeli. Prema procjenama UN-a, vjeruje se da je više od 70.000 ljudi umrlo od 2016. godine.