Sukob nastavljen
115

Huti raketama i dronovima ponovo gađali američke ratne brodove

S. M.
Jemenski pobunjenici Huti gađali su jučer bespilotnim letjelicama i raketama američke razarače koji su uspjeli uništiti upućene projektile.

Napad u utorak je bio usmjeren na USS Carney, razarač klase Arleigh Burke koji je bio uključen u američku kampanju protiv pobunjenika koji su pokrenuli napade zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Napad Huta uključivao je bespilotne letelice koje su nosile bombe i jednu protivbrodsku balističku raketu, saopćila je Centralna komanda američke vojske.

SAD su kasnije izvele zračni napad uništivši tri protivbrodske rakete i tri čamca sa bombama, saopćila je Centralna komanda.

Yahya Saree, glasnogovornik vojske Hutija, potvrdio je napad rekavši da su njegove snage gađale dva američka ratna broda, bez detaljnijeg objašnjenja.

"Huti neće stati dok se agresija ne zaustavi i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze", rekao je Saree.

Uprkos više od mjesec i po zračnih napada pod vodstvom SAD-a, Huti pobunjenici su i dalje sposobni da pokrenu značajne napade.