Krhko primirje
81

Huti poslali ozbiljno upozorenje Saudijskoj Arabiji ako podrži američke napade na njih

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jemenski Huti su poslali upozorenje Saudijskoj Arabiji da ne podržava američke napade, inače će se suočiti sa posljedicama.

"Poslali smo poruku Saudijskoj Arabiji da će ona biti meta ako dozvoli američkim borbenim avionima da koriste njenu teritoriju ili zračni prostor u agresiji na Jemen", rekao je Mohammed Ali Al-Houthi, član Vrhovnog političkog vijeća Hutija, rekao je u intervjuu za Al-Masirah TV.

Američke i britanske snage napadaju vojne objekte Huta od početka ove godine kako bi zaustavili napad grupe na brodove u Crvenom moru, ključnom plovnom putu za globalnu trgovinu.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, nije se pridružila tim zračnim napadima ili pomorskoj operaciji pod vodstvom SAD-a koja je trebala osigurati siguran prolaz komercijalnim brodovima kroz južno Crveno more i Adenski zaljev. Kraljevstvo pokušava postići mirovni sporazum s Hutima kako bi se okončao građanski rat u Jemenu, sukob koji je bjesnio veći dio protekle decenije, ali sa stranama u krhkom primirju od 2022. godine.

Saudijska vlada je vodila vojnu kampanju protiv Huta od 2015. godine, ali sada vidi mir u Jemenu kao ključ za održavanje stabilnog šireg regiona Zaljeva i za unapređenje svojih planova masovne ekonomske transformacije.

Prije primirja, Huti su redovno napadali saudijsku teritoriju. U 2019. su tvrdili da je izvršen napad koji je nakratko zaustavio oko polovinu proizvodnje nafte u kraljevstvu.

Huti nisu bili obuzdani zračnim napadima SAD-a i Velike Britanije i nastavljaju da napadaju ratne i komercijalne brodove projektilima i dronovima gotovo svakodnevno.

Nedavno su rekli da će proširiti svoju kampanju na brodove koji izbjegavaju Crveno more i umjesto toga plove oko južne Afrike.

Al-Houthi je signalizirao napetije odnose između Huta i Saudijaca rekavši da kraljevstvo mora poduzeti ozbiljnije korake ka mirovnom planu.

Naglasio je da pregovori ne mogu napredovati dok kraljevina ne pristane da nastavi isplatu nekih plata, struje i drugih usluga u Jemenu.

Al-Houthi je također potvrdio da je grupa dala Kini i Rusiji garanije da njihovi brodovi neće biti gađani.

U razgovoru za Al-Masirah TV, kanal koji vodi grupa, on nije spomenuo Huang Pu, naftni tanker u kineskom vlasništvu koji je u subotu pogođen projektilom u Crvenom moru. Brod je uputio poziv u pomoć, ali je pretrpio minimalnu štetu i nije mu bila potrebna pomoć, navodi američka vojska.

Čini se da su Huti pogrešno identificirali nekoliko brodova sa svojim prethodnim napadima i nejasno je da li su to ponovili s Huang Pu.