Provode blokadu
237

Huti ponovo napadaju: Pogođen još jedan brod u Crvenom moru

F. H.
Fotografija jednog ranijeg napada (Foto: EPA-EFE)
Fotografija jednog ranijeg napada (Foto: EPA-EFE)
Trgovački brod oštećen je u napadu drona u Crvenom moru u blizini Jemena u nedjelju rano ujutro, iako nema izvještaja o ozlijeđenima, prema britanskoj pomorskoj sigurnosnoj agenciji.

Plovila u i oko Crvenog mora nekoliko su mjeseci napadnuta od Huta koji kontrolišu glavni grad Jemena, a koji tvrde da djeluju kao podrška Palestincima tokom rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Napad se dogodio oko 120 kilometara zapadno od jemenskog lučkog grada Hodeide, saopćio je Pomorski trgovački odjel Velike Britanije, kojim upravlja britanska mornarica.

"Kapetan trgovačkog broda prijavljuje da ga je pogodio zračni sistem bez posade (UAS), što je rezultiralo oštećenjem broda. Izvještava se da su svi članovi posade na sigurnom, a brod nastavlja prema sljedećoj luci pristajanja”, stoji u biltenu agencije.

Privatna zaštitarska tvrtka Ambrey identificirala je upleteni brod kao kontejnerski brod pod zastavom Liberije koji je plovio za Qingdao u Kini.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad. Međutim, njima mogu proći sati ili čak dani da priznaju svoje napade.

Napad dolazi u trenutku kada su SAD poslale USS Dwight D. Eisenhower natrag kući nakon osmomjesečnog raspoređivanja u kojem je predvodio američki odgovor na napade Huta. Ti su napadi doveli do drastičnog pada isporuke na ruti ključnoj za azijska, bliskoistočna i evropska tržišta u kampanji za koju Huti kažu da će se nastaviti sve dok traje rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Centralna komanda SAD-a, koje je izvela osvetničke udare protiv Huta zbog njihovih napada na brodove, saopćila je u subotu da je u posljednja 24 sata uništilo tri nautička drona koji su pripadali toj skupini.

Također se navodi da je skupina lansirala tri protubrodske rakete u Adenski zaljev, ali nije bilo izvještaja ozlijeđenima ili značajnoj šteti.