{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Husagić nakon uspjeha na izborima: Beč je ponovo pokazao da je otvoreni grad

12.10.2015. u 21:29
99
124
Husagić nakon uspjeha na izborima: Beč je ponovo pokazao da je otvoreni grad
99
Na jučer održanim izborima za bečko Gradsko vijeće, a prema jutros objavljenim podacima Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) osvojila je najviše glasova (39,43%) i potvrdila status najjače bečke stranke.
"Nakon preliminarnih rezultata osvojili smo oko 39,5% glasova. Danas bi trebalo da budu prebrojani i glasački listići koji su poslani poštom. Njih je oko 150.000, tako da očekujemo da konačan rezultat bude preko 40%", kazao je za Klix.ba Ahmed Husagić, Bosanac u izbornom štabu Socijaldemokratske partije.

Drugo mjesto i historijski uspjeh ostvarila je desna stranka Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) sa 32,21%. Treći su Zeleni (GRÜNE) sa 11,17%, a tek četvrti Austrijska narodna stranka (ÖVP) sa 8,71%, koja je uz SPÖ druga najveća stranka u Austriji. Ulazak u Gradsko vijeće izborili su i Nova Austrija i Liberalni forum (NEOS) sa 5,97%.

Bečlije su na izborima mogle glasati za 12 stranaka i listi.

Prema sadašnjim podacima od 100 mjesta u Gradskom vijeću (Gemeinderat) SPÖ bi imao 44, FPÖ 35, Zeleni 9, ÖVP 7, a NEOS 5 mandata.Kako je Beč istovremeno i grad i pokrajina, ovih 100 gradskih zastupnika istovremeno preuzimaju mandate i u pokrajinskom parlamentu (Landtag).

U proteklom mandatu 2010.-2015. gradsku vladu su činile SPÖ i Zeleni sa 49, odnosno 11 vijećničkih pozicija.

"Ovaj legislativni period od 2010. do 2015. je obilježen svjetskom ekonomskom krizom i izbjegličkom krizom ove godine. I pored toga smo ostvarili odličan rezultat. Ja sam zadovoljan, mada moramo sagledati deficite koje smo uočili i ispraviti ih do sljedećih izbora. Beč je opet pokazao da je otvoren grad, a ljudi su svojim izborom potvrdili da je socijaldemokratska politika jedina ispravna u multikulturnim društvima kao što je Beč", poručio je Husagić.Socijaldemokrati su tradicionalno najjača stranka u glavnom gradu Austrije, a aktuelni gradonačelnik Michael Häupl na ovoj je funkciji od 1994. godine.

Jučer su održani i izbori za 23 opštinska vijeća koja, zavisno od veličine opštine (Bezirk), imaju 40 do 60 vijećnika. Prema prvim podacima ÖVP je pobijedio u tri opštine, po dvije su pripale FPÖ i GRÜNE, a 16 opština su socijaldemokratske opštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: