Mauritanija
0

Hunta obećala održati predsjedničke izbore

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri vojnog puča u Mauritaniji izjavili su da će održati "slobodne i transparentne" predsjedničke izbore "u što je moguće kraćem vremenu", sudeći po saopćenju objavljenom u četvrtak.

Komandant predsjedničke garde, Mohamed Ould Abdelaziz, oformio je u srijedu 11-člano vijeće koje bi vladalo tom islamskom republikom sjeverozapadne Afrike nakon što je svrgnuo Mohameda Sidi Oud šejha Abdallahija, mauritanijskog prvog slobodno izabranog predsjednika, prenosi Reuters.

Puč je navukao međunarodnu osudu i raširene zahtjeve za Abdallahijev povratak na vlast, ali su brojni lokalni poolitičari izrazili podršku puču i planirali su u červrtak održati marš podrške hunti.

"Visoko državno vijeće će nadzirati, u saradnji s institucijama, političkom klasom i građanskim društvom, organizaciju predsjedničkih izbora kako bi obnovilo demokratski proces na održivoj bazi", navodi se u saopćenju koje je objavila državna novinska agencija AMI.

"Ovi izbori, koji će se održati u što je moguće kraćem vremenu, bit će slobodni i transparentni", navodi se u saopćenju.

Vijeće je također obećalo poštovati ugovore i ostale međunarodne sporazume koji obavezuju Mauritaniju, najnovijeg afričkog proizvođača nafte.

Vojnici su uhapsili Abdallahija, njegovog premijera i ministra unutrašnjih poslova nakon što je on pokušao smijeniti Abdelaziza i ostale vodeće vojne zapovjednike nakon sedmica tinjajućih političkih tenzija.

Abdallahi je pobijedio na izborima prošle godine nakon puča iz 2005., koji je također pokrenuo Abdelaziz, koji je okončao decenije diktature. Abdallahi se, međutim, borio s nizom kriza u posljednjim mjesecima.