{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Humanitarci optuženi za otmicu djece

S
31.10.2007. u 08:34
0
0
Humanitarci optuženi za otmicu djece
0
Humanitarci optuženi za otmicu djece
Foto: AFP
Optužnica je podignuta protiv 18 Francuza i Španaca koji su pokušali avionom oteti 103 afričke djece iz Chada i prevesti ih u Evropu, a za koje su tvrdili da su siročad iz Darfura. Neka djeca su vlastima izjavila da još uvijek imaju roditelje. Ovaj je skandal posramio Francusku koja u Čadu ima svoj kontigent i saveznik je predsjednika Čada.
Francuzi koji su članovi udruge "Arche de Zoe" mogli bi dobiti kaznu u trajanju od pet do 20 godina, ukoliko se ispostavi da su djecu iz Chada, za koju tvrde da su siročad, htjeli prokrijumičariti u Evropu, izvijestio je Daily Mail.

Francuzi negiraju da su radili protiv zakona i govore da su afričku siročad htjeli dati na udomljavanje u evropske porodice.

Smatra se da je devet francuskih humanitarnih radnika direktno uključeno u otmicu, a da su jedan francuski novinar, sedam španskih članova posade aviona koji je bio unajmljen za tu operaciju, učestvovali u otmici i protiv njih je već podignuta optužnica.

Ovaj skandal je bacio negativno svjetlo na Francusku koja je saveznik predsjednika Čada i u toj zemlji ima vojni kontigent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: